Uitleg doelgroepregister van het UWV

Het doelgroepregister van het UWV is een register waarin mensen staan die vallen onder de doelgroep van de Banenafspraak. De Banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen die moeilijk werk vinden of behouden door bijvoorbeeld ziekte of een handicap. Als je onder de Banenafspraak valt, komt jouw werkgever in aanmerking voor het LKV en de no-riskpolis.

Op deze pagina lichten we je toe wanneer je in het doelgroepregister staat en geven we antwoord op veelgestelde vragen over het doelgroepregister. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Sta je in het doelgroepregister?

Wanneer een van de onderstaande situaties voor jou geldt, sta je geregistreerd in het doelgroepregister;

  • mensen die onder de Participatiewet vallen, van wie het UWV vaststelt dat zij niet zelfstandig 100% van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen;
  • schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro) die zich hebben aangemeld bij het UWV;
  • mensen met een WSW-indicatie (voormalige Wet Sociale Werkvoorziening);
  • mensen met een oude Wajong of Wajong 2010 die kunnen werken;
  • mensen met een WIW-baan (voormalig Wet inschakeling werkzoekenden) of een ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen);
  • mensen die via de Praktijkroute in het doelgroepregister instromen;
  • mensen met een ziekte of handicap die is ontstaan voor hun 18e verjaardag of tijdens hun studie die alleen het wettelijk minimumloon kunnen verdienen met een werkvoorziening (bijvoorbeeld vervoersvoorziening of een braille toetsenbord).

OAZ kan de exacte reden van je doelgroepregistratie wegens privacyoverwegingen niet inzien. Als je de exacte reden wilt weten, dien je hiervoor zelf contact op te nemen met het UWV.

Heb je een vraag over het machtigingsformulier? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Veelgestelde vragen

Wat is het loonkostenvoordeel?

Het loonkostenvoordeel (hierna: LKV) is een financiële tegemoetkoming voor werkgevers die medewerkers in dienst nemen of houden die binnen specifieke doelgroepen vallen. Deze doelgroepen zijn:

  • oudere medewerker (56+) met een uitkering
  • medewerker met een arbeidsbeperking
  • medewerker uit de doelgroep ‘banenafspraak en scholingsbelemmerden’
  • medewerker met een arbeidsbeperking die herplaatst wordt.

Val jij onder een van de bovenstaande doelgroepen? Dan heeft jouw werkgever mogelijk recht op het LKV.

Wat is de no-riskpolis?

Wanneer je valt onder een van de doelgroepen van het loonkostenvoordeel, dan kan je werkgever vaak ook aanspraak maken op de no-riskpolis. Val jij onder de no-riskpolis en word je ziek? Dan krijgt je werkgever het doorbetaalde loon gedeeltelijk of volledig vergoed van het UWV.

Waarom wordt mij gevraagd om een machtiging te ondertekenen?

OAZ is door je werkgever gevraagd om de aanvragen van de doelgroepverklaringen te verzorgen. Dit betekent dat wij namens
jouw werkgever de doelgroepverklaringen opvragen bij het UWV of de gemeente. Bij het opvragen van de doelgroepverklaring hebben wij wel jouw toestemming nodig. Deze toestemming geef je af door de machtiging te ondertekenen.

Wat heeft het voor invloed op mij?

Het ondertekenen van de machtiging en het aanvragen van de doelgroepverklaring LKV heeft geen invloed op jouw situatie. Wanneer je werkgever gebruik maakt van het LKV en de no-riskpolis zal jij hier niks van merken. Naast het ondertekenen van de machtiging is er vanuit jou geen verdere actie meer nodig.