Verruiming LKV Herplaatsen Arbeidsgehandicapten vanaf 2025
Per 1 januari 2025 wordt het loonkostenvoordeel (LKV) Herplaatsing Arbeidsgehandicapten verruimd. De verruiming van het LKV herplaatsen maakt het eenvoudiger voor werkgevers om financiële steun te ontvangen van het UWV bij het herplaatsen van werknemers met een arbeidsbeperking. Door deze aanpassing sluit de uitvoering van de wet beter aan op de praktijk. Onze specialist Bo licht de wijziging toe.
Nieuwe voorwaarden verruiming LKV herplaatsingen
Eerder beschreef de wet dat je als werkgever de tegemoetkoming LKV herplaatsingen mag toepassen als een medewerker twee jaar ziek is, daarna een WIA-uitkering ontvangt en daarna weer gaat werken in een aangepaste functie of een aangepast aantal uren per week. Dit sluit echter niet aan op hoe het in de praktijk vaak gaat. Veel medewerkers proberen tijdens die eerste twee jaar ziekte namelijk al (deels) te re-integreren. Vanwege die gewerkte uren, werd het LKV herplaatsingen voor deze medewerkers afgewezen.
De verruiming van het LKV herplaatsen houdt in:
- Werkhervatting toegestaan
Werknemers mogen tijdens de wachttijd al werk hervatten, zonder dat dit het loonkostenvoordeel belemmert.
- Flexibiliteit in functie
Werkhervatting mag zowel binnen de eigen functie als in een nieuwe functie plaatsvinden.
De nieuwe regels stimuleren werkgevers om werknemers vroegtijdig te laten re-integreren. Dit ondersteunt een inclusievere arbeidsmarkt en biedt werknemers een soepelere terugkeer naar werk. Voor werkgevers verlaagt het de drempel om arbeidsbeperkten in dienst te houden met een herplaatsing.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van het Loonkostenvoordeel. Heb je nog vragen over dit bericht? Neem dan contact om met een van onze HR specialisten via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.