Wat is de No-Riskpolis?

Heb je medewerkers in dienst met een arbeidsbeperking of uit de doelgroep banenafspraak? Dan kan je als werkgever aanspraak maken op de no-riskpolis. De no-riskpolis is een looncompensatie dat geheel of gedeeltelijk het loon compenseert dat je als werkgever moet doorbetalen bij ziekte van een medewerker.

Hoe kom je erachter of je recht hebt op no-risk?

Als werkgever kun je alleen beroep doen op de no-riskpolis voor een medewerker als je weet dat hij of zij hiervoor in aanmerking komt. Dit klinkt logisch, maar blijkt nog steeds een flinke uitdaging. Zeker nu een groot deel van Nederland thuis werkt is het signaleren en registreren van ziekteverzuim ingewikkelder dan normaal.

Onze tip: vraag bij iedere medewerker na of hij of zij in de no-risk doelgroep valt. Vanaf twee maanden na indiensttreding is de medewerker verplicht deze vraag te beantwoorden. Is je medewerker hier niet zeker van? Controleer dan het werkgeversportaal van het UWV.

Sociale Zekerheid: de bekendmakingen van Prinsjesdag
Whk beschikkingsbrief

No-riskpolis aanvragen

Wordt een medewerker ziek die onder de no-riskpolis valt? Dan geef je bij de ziekmelding aan het UWV ook door dat de medewerker onder de no-risk valt. Het UWV beoordeelt vervolgens of de medewerker voldoet aan de gestelde voorwaarden voor de doelgroep van no-risk.

Het laatste nieuws over no-risk:

De no-riskpolis claimen met terugwerkende kracht, wanneer loont dit?

Soms kom je er als werkgever te laat achter dat een zieke medewerker onder de no-riskpolis valt. Kan je dit nog met terugwerkende kracht aanvragen bij het UWV? En wat zijn daar de gevolgen of voordelen van? Is het rendabel om een ziekmelding met terugwerkende kracht aan te vragen en de door het UWV opgelegde boete voor een te late ziekmelding te accepteren? Onze specialist Elena legt uit wat de mogelijkheden en voordelen zijn in verschillende situaties.

De no-risk verlengen, hoe pak je dat aan?

De no-riskpolis is een looncompensatie dat enkel aangevraagd kan worden als je weet dat de betreffende medewerker hiervoor in aanmerking komt, dit blijkt in de praktijk een flinke uitdaging. In sommige situaties is het mogelijk om de no-risk voor een medewerker te verlengen met 5 jaar. Onze Specialist no-risk Elena Maranus licht je toe hoe je deze verlenging aanvraagt.

Veelgestelde vragen over de no-riskpolis.

Neem een kijkje bij onze FAQ over de no-riskpolis.

Voor wie geld de no-riskpolis, wat zijn de voordelen van de no-riskpolis en hoe kom ik erachter of mijn medewerker onder de no-risk valt? Op deze en andere veelgestelde vragen geven onze specialisten antwoord.

VEELGESTELDE VRAGEN NO-RISK

Wat wij doen

OAZ ontzorgt

Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vast team van HR-specialisten ontzorgt je bij de signalering, verwerking en afwikkeling van alle financiële steunmaatregelen die er zijn voor het in dienst nemen en/of houden van medewerkers met een bijzondere status. Via ons online portal MijnOAZ heb je te allen tijde inzicht in de voortgang van onze werkzaamheden jouw persoonlijke online dashboard.

We controleren de toepassing van de no-riskpolis in jouw administratie en in het UWV werkgeversportaal. Zijn er ziekmeldingen gemist? Dan beoordelen en adviseren we over de vervolgstappen. Wij zien bijvoorbeeld dat als een ziekmelding niet tijdig is doorgegeven, dit vanwege een mogelijke boete niet altijd alsnog gebeurt. Vaak is dit wel lonend. Onze HR-specialisten zorgen ervoor dat je deze toepassing wel optimaal benut!

Factsheet No-Riskcheck

Met de No-Riskcheck weet je precies waar je aan toe bent.

Met de No-Riskcheck heb je snel in beeld of de no-riskpolis binnen jouw organisatie goed wordt benut en hoe je gemiste no-risk alsnog kunt claimen. Hoe pakken wij dit aan? In onze factsheet lichten we onze werkwijze in 4 stappen aan je toe.

Hoe wij dit doen

Accountmanager

Een van onze accountmanagers komt bij je langs voor de eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op het gebied van de no-risk. Daarnaast bespreken zij steeds de ontwikkelingen en voortgang.

Specialist no-risk

De specialist behandeld de opgehaalde informatie en analyseert de mogelijkheden en risico’s voor je organisatie.

Elena Maranus - OAZ
Laetitia Sallent

Consultant

Onze consultant komt periodiek langs om alle nodige informatie op te halen en te verwerken voor een optimaal resultaat.

Whitepaper:Goed werkgeverschap loont!

Hoe zorg je dat die onzichtbare beloning van goed werkgeverschap
toch zichtbaar wordt?

In onze whitepaper gaan we in op de instroom van (nieuwe) medewerkers
en de financiële voordelen die je hieruit kunt halen: van het aannemen en
inwerken tot het behouden van medewerkers.

In het whitepaper behandelen we:

  • Het onboarding proces;
  • De toepassing van de regelingen LKV en LIV;
  • De no-riskpolis bij ziekte;
  • Op welke uitzonderingen moet je letten?

Onze HR Specialisten

Veelgestelde vragen

Tijdens ziekte van de medewerker die voor deze polis in aanmerking komt worden de loonlasten voor 70 tot 100% vergoed door het UWV, afhankelijk van wat in de CAO staat vermeld.

Ook worden schadelasten van de medewerker met een Ziektewet- of WGA-uitkering niet aan de werkgever toegerekend middels de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas.

De nieuwe medewerker dient dit na 2 maanden, wanneer dit hem of haar gevraagd wordt, te melden. De medewerker is verplicht hierop te antwoorden. Maar hoeft niet de reden aan te geven. Ook het werkgeversportaal geeft hierover informatie.

Op het moment dat de medewerker ziek wordt, geef je de ziekmelding door aan het UWV en daarbij meld je dat de medewerker onder de no-riskpolis valt.

Geef je de ziekmelding, later dan zes weken na de eerste ziektedag door, dan kan het UWV een boete opleggen. Deze boete kan oplopen  tot maximaal 455 euro.

Dit is afhankelijk van de reden waarom de medewerker hiervoor in aanmerking komt. Er zijn twee mogelijkheden: tot vijf jaar na indiensttreding of WIA-toekenning of tot einde dienstverband.

Ja, je kan zowel telefonisch als schriftelijk in bezwaar gaan tegen een afwijzing. Wij ervaren dat een telefoontje naar het UWV vaak al veel kan oplossen en leidt tot een herbeoordeling van de aanvraag.

Wil je meer informatie over de bezwaarprocedure na een afwijzing van no-risk? Neem dan contact op met onze specialist no-risk Elena Maranus via 088 5600 700 of e-mail info@oaz.nl.