Wat is de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KiPZ)?
Ziekenhuizen worden steeds vaker geconfronteerd met een complexe patiëntenzorg. Daarbij is het van belang dat de kennis en vaardigheden van het personeel actueel zijn. De subsidieregeling KiPZ biedt daarin een financiële tegemoetkoming voor organisaties die medisch specialistische zorg leveren en investeren in het opleiden van personeel.
Wanneer kom je in aanmerking voor de subsidie KiPZ?
De subsidieregeling KiPZ is in het leven geroepen om organisaties die medisch specialistische zorg leveren te ondersteunen in de investering in kennis en vaardigheden van medewerkers. Zorgorganisaties die zorg leveren op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw) kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie.


Wat is er nodig voor eenKiPZ-aanvraag?
Om een goede aanvraag in te dienen moet je de nodige documenten opstellen en/of verzamelen. De documenten die je in ieder geval nodig hebt voor een KiPZ-aanvraag 2022 zijn:
- Strategisch opleidingsplan met opname van de aanvraag;
- Jaarplan van 2022 met bijbehorende begroting in het format van het ministerie van VWS;
- Jaarrekening van 2020;
- Instemmingsverklaring van een werknemersvertegenwoordiging;
- Machtigingsformulier indien de ondertekening van de aanvraag door een niet-tekenbevoegde volgens het KVK is verricht.
Het laatste nieuws over KiPZ
Versoepelingen verantwoording KiPZ 2020
De impact van Covid-19 is terug te zien in de manier van opleiden binnen ziekenhuizen. Een deel van de opleidingsactiviteiten zijn in een alternatieve vorm aangeboden en er zijn activiteiten die geen doorgang hebben gevonden. Om werkgevers in de zorg hierin tegemoet te komen zijn er een aantal wijzigingen aangekondigd in de verantwoording voor de KiPZ 2020. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet.
De KiPZ-begrotingsmethodiek: maak op tijd je keuze!
De begroting is een belangrijk onderdeel van de KiPZ-subsidieaanvraag. Het ministerie van VWS vraagt hierbij dat de begroting overeenstemt met de verantwoording. Voor ieder subsidiejaar maak je een keuze tussen twee opties voor de begrotingsmethodiek. We lichten de twee opties en hun voor- en nadelen aan je toe.
Veelgestelde vragen over KiPZ
Hoe zit het met de KiPZ bij een fusie, tot wanneer loopt de regeling en kun je stapelen met andere subsidies? Op deze en andere veelgestelde vragen geven we antwoord onderaan deze pagina.
OAZ ontzorgt
Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vast team van HR-specialisten ontzorgt je in het hele proces. Van het analyseren van het jaarplan en de begroting, het inrichten van een effectieve projectadministratie tot en met de administratieve onderbouwing van de subsidieaanvraag.
Gedurende het subsidiejaar monitoren we de voortgang van de aanvraag en zorgen we er voor dat de administratie compleet wordt gemaakt. We geven steeds advies over de kosten die zijn opgenomen in de aanvraag. Daarnaast zorgen we er voor dat je niet onterecht dubbel subsidie ontvangt voor activiteiten die in de aanvraag zijn opgenomen.
Je dient alle kosten te verantwoorden waarvoor je subsidie hebt ontvangen. Wij helpen jou daarbij door gezamenlijk te zorgen voor een activiteiten- en financieel verslag én zorgen dat alles correct en tijdig bij de accountant wordt aangeleverd.
Gedurende het jaar wordt je op de hoogte gehouden van de status van jouw aanvraag en nemen we jou de administratie uit handen. We geven advies over het optimaal benutten van alle subsidiabele activiteiten. Zo weet je zeker dat de subsidie optimaal is aangevraagd!
Accountmanager
Een van onze accountmanagers komt langs voor een eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op gebied van KiPZ. Daarnaast bespreken zij steeds de ontwikkelingen en voortgang.

Specialist Opleidingen
De specialist voert dossieranalyse uit, geeft aan de hand hiervan advies en stuurt bij waar nodig. Ook houdt de specialist alle ontwikkelingen van de subsidieregeling in de gaten en informeert jou over eventuele wijzigingen.


Consultant
Onze consultant komt periodiek langs om alle nodige informatie op te halen en te verwerken die nodig is voor een complete subsidieaanvraag en de administratieve verantwoording.
Onze HR Specialisten
Sylvia Kroon
Adviseur Opleidingen
Elvera Vermue
Adviseur Sociale Zekerheid
Ellemarie Slabbekoorn
Adviseur Opleidingen
Dorrit Booij
Consultant
Wendy Duysserinck
Specialist Sociale Zekerheid
Joey van Tatenhove
Consultant
Kirsten de Ruijt
Marketing Manager
Alex Veldkamp
Accountmanager
Robert de Kuijer
Consultant
Jowana Van ´t Veer-Metikoš
Specialist Sociale Zekerheid
Sanne Gorsse
HR Adviseur
Joost Geluk
Accountmanager
Joey Burggraeve
Commercieel Manager
Esther Niemantsverdriet
Medewerker Backoffice
Nicole Lekkerkerk
Adviseur Opleidingen
Marvin Timman
Adviseur Instroom
Alinda Mastenbroek
Teammanager Sociale Zekerheid
Lisette de Jong
Manager Bedrijfsvoering
Marloes van Bemden
Adviseur Opleidingen
Laetitia Sallent
Consultant
Hoeveel subsidie ontvang je per subsidiejaar?
Elk jaar wordt het subsidieplafond vastgesteld. Wordt er meer aangevraagd dan beschikbaar is, dan wordt het bedrag evenredig verdeeld over de aanvragende organisaties. In de praktijk komt het voor dat een hogere KiPZ-aanvraag is ingediend dan is toegekend. Dit kan gevolgen hebben voor de uitvoering van het jaarplan.
Meer weten over de mogelijkheden van de KiPZ-subsidie voor jouw organisatie? Neem contact op met Thomas Pillen via tpillen@oaz.nl of bel 088 5600 763.
Mag je de subsidie KiPZ stapelen met andere opleidingssubsidies?
Nee, opleidingsactiviteiten die onderdeel zijn van de KiPZ-aanvraag zijn niet subsidiabel onder andere opleidingssubsidies zoals het Stagefonds, Praktijkleren en SectorplanPlus.
Waarover moet je verantwoording afleggen?
De verantwoording van KiPZ heeft betrekking op het toegekende subsidiebedrag in relatie tot de opbrengsten en werkelijke kosten.
Wanneer moet je de KiPZ-aanvraag verantwoorden?
Na afloop van het subsidiejaar verantwoord je de subsidieaanvraag. Deze verantwoording dien je in via het subsidieportaal van DUS-I.
Voor het subsidiejaar 2022 dien je de verantwoording in de periode tussen 1 januari 2023 en 3 juni 2023.
Wat is het doel van de subsidieregeling KiPZ?
De patiëntenzorg wordt steeds complexer. Patiënten die in het ziekenhuis verblijven hebben relatief complexere zorg nodig dan voorheen. Ook nemen de technologische mogelijkheden toe en werken ziekenhuizen steeds intensiever samen met externe zorgverleners. Dit vraagt om een continue investering in de kennis en vaardigheden van medewerkers. Middels de KiPZ geeft de overheid zorginstellingen een extra impuls om te investeren in opleidingsactiviteiten die hieraan bijdragen.
Tot wanneer geldt de subsidie KiPZ?
De KiPZ-regeling geldt voor de periode 2019 tot en met 2023.
Op de begroting die op Prinsjesdag 2020 is gepubliceerd staat de subsidieregeling KiPZ vermeld tot 2024.
Hoe zit het met de KiPZ bij een fusie?
Ga je een fusie aan en komen beide organisaties voorafgaand aan de fusie in aanmerking voor KiPZ? Tot het moment dat de organisaties als één rechtspersoon verder gaan, dien je per organisatie een subsidieaanvraag in. Na de juridische fusie gaan alle rechten en plichten in het kader van de KiPZ over naar de nieuwe organisatie.
Welke twee opties zijn er in de KiPZ-begrotingsmethodiek?
De twee opties voor de begrotingsmethodiek zijn:
- Op basis van een vast uurtarief inclusief opslag
- Op basis van de werkelijke kosten
In dit artikel lichten we je de twee opties en hun voor- en nadelen aan je toe.