Wat is Stagefonds Zorg?

Bied je als werkgever in de zorgsector stageplaatsen aan, dan kun je hiervoor subsidie ontvangen. De subsidieregeling Stagefonds, ook wel Stagefonds Zorg II genoemd, draagt bij in de kosten die zorginstellingen maken bij de stagebegeleiding van mbo- en hbo-leerlingen en -stagiaires.

Wie komt er in aanmerking voor Stagefonds?

Stagefonds is gebaseerd op de gegevens van de onderwijsinstellingen en is beperkt tot een aantal zorg- en welzijnsopleidingen.

Een aanvraag Stagefonds indienen

Jaarlijks ontvang je van het ministerie van VWS in augustus een brief met de activatiecode voor het online portal om je aanvraag Stagefonds in te dienen. Na activatie van de code ontvang je per mail een overzicht van het aantal stageplaatsen dat het ministerie van VWS bij je organisatie heeft geregistreerd.

Het ministerie van VWS stelt, op grond van alle aanvragen, de normbedragen voor de opleidingscategorieën vast. Deze vormen de basis van de subsidievaststelling voor de individuele zorginstelling, die in december wordt verstuurd. Het te ontvangen subsidiebedrag  per stageplaats is afhankelijk van het soort zorgopleiding dat wordt aangeboden:

  • Mbo BBL-opleiding: tussen de € 1.500 en € 4.000 per volledige stageplaats;
  • Mbo BOL-stagiaire: tussen de € 1.200 en € 3.000 per volledige stageplaats;
  • Hbo voltijd: subsidie tussen de € 1.200 en € 3.500 per volledige stageplaats;
  • Hbo duaal/deeltijd: subsidie tussen de € 1.500 en € 4.000 per volledige stageplaats.

De aanvraag Stagefonds dient uiterlijk 1 oktober, na afloop van het betreffende schooljaar, te zijn ingediend.

Verlate uitbetaling Stagefonds schooljaar 2019-2020

Tot 1 oktober heb je als werkgever een aanvraag kunnen indienen om gebruik te maken van de regeling Stagefonds voor het schooljaar 2019-2020. Het ministerie van VWS verzorgt de uitvoering van de regeling, waarvan de uitbetaling normaliter plaatsvindt in december. Voor het schooljaar 2019-2020 zal de uitbetaling eenmalig worden verplaatst naar begin 2021. In dit artikel lees je meer over dit uitstel van beslissing en betaling.

Re-evaluatie Stagefonds: onze aanbevelingen

Per 1 augustus 2021 vervalt de regeling Stagefonds. Het ministerie van VWS evalueert het gebruik en effectiviteit van de regeling. De herziening of verlenging van de regeling is afhankelijk van de uitkomsten van deze evaluatie. OAZ ondersteunt meerdere organisaties bij de aanvraag en verantwoording van Stagefonds. In dit artikel delen we onze bevindingen over de evaluatie onze aanbevelingen over wat er zou moeten veranderen om de regeling succesvol te verlengen.

Wat wij doen

Jaarlijks ontvangt iedere zorginstelling een beschikking vanuit het ministerie van VWS. Deze beschikking controleren wij door de gehele berekening opnieuw te onderbouwen en uit te voeren. Onze Consultants komen daarvoor periodiek bij je langs. Zij verzamelen de documenten die nodig zijn voor de subsidieaanvraag.

Als blijkt dat er documenten missen, dan vragen wij deze op bij de scholen of bij de studenten zelf.

Na deze controle kunnen we zien of je mogelijk recht hebt op een ophoging van de subsidie. Indien dit mogelijk is, voeren wij de aanvullingen door op het aanvraagformulier. Daarbij verzorgen we een accountantsverklaring en vervolgens dienen de definitieve aanvraag voor je in. Wanneer er geen ophoging mogelijk is, dienen wij de originele aanvraag tijdig in bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

OAZ ontzorgt

OAZ is marktleider op het gebied van controles op Stagefonds aanvragen. Wij hebben veel contact met betrokken partijen zoals het ministerie van VWS en zijn daardoor altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij geven deze veranderingen gelijk aan jou door, zodat je altijd weet waar je aan toe bent en niet voor verassingen komt te staan!

Hoe wij dit doen

Accountmanager

Een van onze accountmanagers komt bij je langs voor de eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op het gebied van Stagefonds. Daarnaast bespreken zij steeds de ontwikkelingen en voortgang.

Leon__OAZ HR Specialist

Adviseur/Specialist Opleidingen

De specialisten en adviseurs houden overzicht over alle inkomende documenten en bewaken de deadlines. Daarnaast houden zij ook alle ontwikkelingen van de subsidieregeling in de gaten.

Carina Holmes
Laetitia Sallent

Consultant

Onze consultant komt periodiek langs om de benodigde documenten te verzamelen voor een complete subsidieaanvraag.

 

 

.

Ilse Robesin

Medewerker Opleidingen

Onze medewerker Opleidingen zorgen dat alle administratie voor de subsidieregeling worden verwerkt in ons portal MijnOAZ.

Ons proces

Meer weten?

Als kennisgedreven organisatie geloven wij in het delen van onze kennis. Hieronder vind je ons whitepaper opleidingssubsidies, wat dieper in gaat op wat er allemaal komt kijken bij de regeling Stagefonds Zorg.

Whitepaper Opleidingssubsidies

Vaak zijn organisaties zelf al goed bezig met de regeling Stagefonds zorg. Toch zien we vaak nog dezelfde soort fouten langskomen. Deze hebben te maken met het stapelen van de verschillende subsidieregelingen of met een tekort aan kennis. In het whitepaper opleidingssubsidies behandelen we dan ook de volgende punten:

  • Do’s en don’ts voor deze regeling?
  • Tips voor een perfecte subsidieadministratie;
  • Stapelen van regelingen;
  • Op welke uitzonderingen moet je letten?

Onze HR Specialisten