Wat is de subsidieregeling Stagefonds Zorg?
De subsidieregeling Stagefonds Zorg, ook wel Stagefonds Zorg II genoemd, helpt zorgorganisaties met de kosten van stagebegeleiding voor mbo- en hbo-studenten. Als werkgever in de zorgsector kun je deze subsidie aanvragen voor het aanbieden van stageplaatsen.
Het aanvragen van Stagefonds 2023-2024 kan vanaf eind augustus tot en met 1 oktober 2024. OAZ ondersteunt je bij elke stap van het proces, van het identificeren van subsidiabele stagiaires tot het indienen van een complete subsidieaanvraag en het begeleiden bij RVO-controles.
Welke opleidingen komen in aanmerking voor Stagefonds?
Bijna alle zorggerelateerde opleidingen in het mbo en hbo zijn subsidiabel binnen het Stagefonds. Dit omvat stageplaatsen voor voltijdopleidingen zoals mbo BOL en hbo voltijd, evenals werken-leren plaatsen via een mbo BBL of hbo-duale of deeltijdopleiding.
Het ministerie van VWS hanteert een limitatief overzicht met crebo- en croho-codes van subsidiabele opleidingen, waaronder verpleegkunde, verzorgende en sociaal agogische opleidingen. OAZ helpt je bij het identificeren van subsidiabele opleidingen en het maximaliseren van je stage subsidie.
Een aanvraag Stagefonds indienen
Jaarlijks ontvangen zorgorganisaties die in aanmerking komen voor het Stagefonds in augustus een brief van het ministerie van VWS. Met de inlogcode uit deze brief kun je een overzicht opvragen van het aantal door het ministerie geregistreerde stageplaatsen. Na ontvangst van dit overzicht dien je de subsidieaanvraag in, inclusief de benodigde administratieve onderbouwing.
Onze tip: Het komt vaak voor dat er stageplaatsen ontbreken in de registratie. Controleer daarom zorgvuldig de geregistreerde stageplaatsen en vergelijk deze met je eigen administratie om geen stage subsidie mis te lopen.
Het laatste nieuws over Stagefonds
3 tips voor de verplichte de-minimisverklaring van de subsidie Stagefonds
Voor schooljaar 2023-2024 is elke aanvrager van het Stagefonds verplicht een de-minimisverklaring toe te voegen aan de aanvraag. Onze specialist Stagefonds, Lieke Bakker, geeft drie tips voor het correct opstellen van de de-minimisverklaring en hoe je kunt bepalen of jouw subsidie onder de de-minimisregeling valt.
Hoe lang blijft het Stagefonds Zorg nog zoals het is?
De afgelopen jaren zijn er al enkele wijzigingen doorgevoerd in de subsidieregeling Stagefonds Zorg, waaronder de toevoeging van de de-minimisverklaring. Inmiddels wordt er gesproken over een kostendekkende vergoeding voor stagebegeleiding via een Beschikbaarheidbijdrage en het overhevelen van de gelden naar het TAZ-programma. Wij hebben de laatste ontwikkelingen voor je op een rij gezet.
Wat wij doen
OAZ ontzorgt bij subsidie stagefonds
Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vaste team van HR-specialisten ontzorgt je volledig in het proces van subsidieaanvragen. Wij brengen de volledige doelgroep in kaart, richten een effectieve projectadministratie in, en verzorgen zowel de administratieve onderbouwing als de subsidieaanvraag.
Wij controleren de jaarlijkse beschikking en vergelijken deze met het subsidiedossier. Heb je recht op meer subsidie dan aangegeven? Dan verzorgen wij de aanvullingen op het aanvraagformulier, het accurance-rapport, en dienen de aanvraag volledig en op tijd in.
Dankzij ons frequent contact met het ministerie van VWS zijn wij altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij informeren je over eventuele veranderingen, zodat je altijd goed voorbereid bent.
Met ons online portal MijnOAZ wordt jouw subsidiedossier in beeld gebracht. Zo heb je te allen tijde inzicht in de voortgang van onze werkzaamheden in jouw online portal. Kortom: wij nemen jou zo veel mogelijk werk uit handen!
Factsheet Stagefonds
OAZ is gespecialiseerd in het controleren van alle administratie rondom het Stagefonds en nemen dit van A tot Z voor je uit handen. Via ons digitale systeem MijnOAZ ben je daarnaast altijd op de hoogte van de voortgang van jouw subsidie. In de factsheet lichten we onze werkwijze in vier stappen toe.
Onze werkwijze
Hoe wij dit doen
Accountmanager
De Accountmanager komt langs voor een eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op gebied van Stagefonds. Daarnaast bespreekt de Accountmanager steeds de ontwikkelingen en voortgang.
Specialist Opleidingen
De Specialist houdt overzicht over alle binnenkomende documenten en bewaakt de gestelde deadlines. Ook houdt de Specialist alle ontwikkelingen van de subsidieregeling in de gaten en informeert jou over eventuele wijzigingen.
Consultant
Jouw vaste Consultant komt periodiek langs om alle nodige informatie op te halen en te verwerken die nodig is voor een complete subsidieaanvraag.
Medewerker Backoffice
Onze Medewerker Backoffice zorgt dat alle administratie voor de subsidieregeling wordt verwerkt in ons online portal MijnOAZ.
Vaak zijn organisaties zelf al goed bezig met de regeling Stagefonds, maar toch zien we steeds dezelfde fouten voorkomen. Dit heeft te maken met het stapelen van subsidies of uitzonderingen in de regeling. In onze whitepaper behandelen we de drie grootste opleidingssubsidies en komt het volgende aanbod:
- welke opleidingen komen in aanmerking voor subsidie?
- tips voor een perfecte subsidieadministratie;
- stapelen van subsidies, wat is er mogelijk?
- op welke uitzonderingen moet je letten?
Onze HR Specialisten
Esther Niemantsverdriet
Medewerker Backoffice
Carina Holmes
Specialist Sociale Zekerheid
Joey Burggraeve
Commercieel Manager
Dzeneta Skobalj
Accountmanager
Wendy Duysserinck
Specialist Sociale Zekerheid
Mariska van der Veeken
Administrateur
Jowana van ´t Veer-Metikoš
Specialist Sociale Zekerheid
Kirsten de Ruijt
Marketing Manager
Azra Resic
Specialist Sociale Zekerheid
Laura Musters
Medewerker Bedrijfsvoering
Juli Ridderbos
Adviseur Opleidingen
Monique Hilhorst
Adviseur Opleidingen
Joey van Tatenhove
Consultant
Gaby Groenhuijsen
Consultant
Robert de Kuijer
Specialist Ontwikkeling en Projecten
Roel Willemse
Compliance Manager
Arjan Pijnen
Specialist Ontwikkeling en Projecten
Aline van der Laak
Teammanager Opleidingen
Bo Bosschaart
Specialist Instroom
Richelle Fisser
Consultant
Hoe zijn de opleidingen gekozen die in aanmerking komen voor Stagefonds?
De opleidingen waarvan de stageplaatsen voor de werkgever subsidiabel zijn, zijn gekozen op basis van de prognose van tekorten op de arbeidsmarkt. Deze keuze maakt de overheid in samenwerking met sociale partners.
Wanneer ontvang je het definitieve subsidiebedrag?
Na de beoordeling van alle aanvragen worden medio november de normbedragen bekendgemaakt. Vanaf dat moment tot einde jaar zullen de beschikkingen voor goedgekeurde aanvragen worden verstuurd en zal het subsidiebedrag worden uitbetaald.
Kan je stapelen met de subsidies Stagefonds en Praktijkleren?
Ja, van beide subsidieregelingen kan tegelijkertijd gebruik worden gemaakt.
Welke administratie moet je bewaren?
Voor een eventuele controle en/of steekproef moet je na de subsidievaststelling een deel van de administratieve onderbouwing bewaren, tot zeven jaar na de subsidieaanvraag. Dit zijn: stageovereenkomsten, beroepspraktijkvorming (BPV) overeenkomsten en het assurance-rapport van de accountant indien deze van toepassing was op de aanvraag.
OAZ ontzorgt je bij de volledige administratieve lasten van de subsidie Stagefonds. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op met onze specialist Stagefonds via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.
Hoe wordt het budget van Stagefonds verdeeld?
De subsidie Stagefonds kent een maximaal budget van 122 miljoen euro. Dit vaste budget wordt ieder schooljaar verdeeld over de gerealiseerde praktijkuren vertaald naar het aantal fte. Een lager aantal gerealiseerde praktijkuren betekent een hogere vergoeding per fte.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met onze Specialist Stagefonds via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.
Voor welke datum dien ik mijn aanvraag Stagefonds in?
De aanvraagperiode loopt ieder jaar tot en met 1 oktober. Ben je akkoord met de beschikking met het aantal registraties? Dan dien je na controle van je gegevens en ondertekening van de beschikking de aanvraag in via het online portaal van DUS-I. Aanvragen na 1 oktober worden afgewezen.
Hoe wordt het aantal stageplaatsen berekend?
Een volledige stageplaats voor een BBL-opleiding is 1.280 uur per schooljaar. Voor de BOL-opleiding is een volledige stageplaats 1.440 uur. Voor de berekening van het totaal aantal stageplaatsen van een zorgorganisatie wordt het aantal uren gedeeld door het aantal uren van een volledige stageplaats.
Een voorbeeld: een zorgorganisatie biedt stageplaatsen aan en heeft vijf stagiaires met een BBL-opleiding die ieder 950 uur stage hebben gelopen. Het totaal aantal stageplaatsen dat voor de subsidie Stagefonds in aanmerking komt is dan: 4.750/1.280 = 3.71.
Hoe wordt het bedrag per stageplaats berekend?
Als alle aanvragen zijn behandeld berekent DUS-I de bedragen per fte gerealiseerde stageplaatsen. Deze berekening gebeurt meestal in november. Op basis van het beschikbare budget voor het schooljaar wordt het bedrag per volledige stageplaats berekend.
Let op! De normbedragen per volledige stageplaats kunnen jaarlijks verschillen.