Wat is de Compensatie Transitievergoeding?

Neem je als werkgever afscheid van een medewerker, dan dien je een transitievergoeding te betalen. Dit geldt ook als het dienstverband van een medewerker wordt beëindigd als gevolg van (langdurige) arbeidsongeschiktheid. De transitievergoeding is naast de loondoorbetaling zo een dubbele financiële verplichting. Met de komst van de regeling Compensatie Transitievergoeding word je als werkgever gecompenseerd voor deze dubbele financiële last.

Hoe wordt de transitievergoeding berekend?

De hoogte van de compensatie wordt bepaald door de betaalde en uitgekeerde transitievergoeding tot 104 weken ziekte van de medewerker. Als werkgever wordt je namelijk alleen voor deze periode gecompenseerd. Als werkgever kun je ervoor kiezen om een hoger of lager bedrag uit te keren bij uitdiensttreding middels een vaststellingsovereenkomst.

Mocht je een lager bedrag hebben uitgekeerd, dan krijg je alleen dat bedrag gecompenseerd. Het gaat er dus niet alleen om wat je als werkgever had moeten betalen aan transitievergoeding, maar ook wat je daadwerkelijk hebt uitbetaald.

bedankt voor download verslag HRsummit digitalisering in de zorg

Bekijk ook onze whitepaper Sociale Zekerheid. Hierin geven we je
handige tips voor het doen van een aanvraag en lichten we toe
welke belangrijke uitzonderingen er zijn.

GRATIS WHITEPAPER
uitbreiding doelgroep no-riskpolis

Uit ervaring weten wij dat het opvragen en het verzamelen van alle
gevraagde documenten veel tijd kost. De administratieve
verantwoording is niet alleen complex, maar ook uitgebreid.
Mis je de juiste onderbouwing in de aanvraag, dan wordt de
aanvraag voor compensatie afgewezen.

Een aanvraag indienen, waar let je op?

Een aanvraag voor compensatie dien je in bij het UWV. Dit kan tot uiterlijk zes maanden na betaling van de transitievergoeding. Voor sommige dienstverbanden zal je ver terug in de tijd moeten om de administratie voor de onderbouwing op orde te krijgen. Start dan ook op tijd met het verzamelen van de nodige administratie! De volgende documenten zijn in ieder geval nodig voor de onderbouwing:

 1. De arbeidsovereenkomst;
 2. Bewijs van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid;
 3. Gegevens die gebruikt zijn voor de berekening voor de hoogte van de transitievergoeding;
 4. Bewijs van betaling van de transitievergoeding.

Het laatste nieuws over Compensatie Transitievergoeding

In 2024 bedraagt de maximale transitievergoeding 94.000 euro

De maximale vergoeding was in 2023 nog 89.000 euro, per 1 januari 2024 is de transitievergoeding verhoogd naar 94.000 euro. Daarmee stijgt ook het maximale bedrag dat werkgevers vergoed kunnen krijgen met de regeling Compensatie Transitievergoeding. 

In bezwaar tegen berekening ORT Compensatie Transitievergoeding

Het betalen van een transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid voelt voor veel werkgevers als onrechtmatig. Gelukkig komt de regeling Compensatie Transitievergoeding daarin tegemoet. Toch zijn er kritische geluiden. Organisatie X ging in bezwaar tegen de hoogte van de toegekende compensatie transitievergoeding. Zij pleitten ervoor de voorverlenging te hanteren als uitgangspunt voor de berekening ORT, en kregen gelijk!

Veelgestelde vragen over de Compensatie Transitievergoeding

Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie, wat is de vaststellingsovereenkomst en wanneer hoor je of de aanvraag is gehonoreerd? Op deze en andere veelgestelde vragen geven we antwoord onderaan deze pagina.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat wij doen

OAZ ontzorgt

Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vast team van HR-specialisten zorgt dat jij de compensatievergoeding optimaal benut. Wij ontzorgen je hierbij
volledig. Van het verzamelen van de dossiers, de controle van de berekening van de transitievergoeding tot het indienen van de aanvraag bij het UWV.

Heb je eerder een aanvraag ingediend, maar is deze afgewezen? Onze specialisten beoordelen de afgewezen aanvraag en geven advies of er een bezwaar of beroep mogelijk is. Natuurlijk pakken wij de bezwaarprocedure daarna volledig voor je op. Dit alles in overleg met jou, zodat je altijd een duidelijk overzicht hebt van de lopende dossiers. OAZ ontzorgt je van A tot Z, zo ontvang jij het bedrag waar je als werkgever recht op hebt.

Factsheet Compensatie Transitievergoeding

In onze factsheet lichten we je in 4 stappen toe hoe wij jou volledig ontzorgen bij de Compensatie Transitievergoeding.

Hoe wij dit doen

Accountmanager

Een van onze accountmanagers komt langs voor een eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op gebied van de Compensatie Transitievergoeding. Daarnaast bespreken zij steeds de ontwikkelingen en voortgang.

Joey Burggraeve - OAZ

Adviseur

De adviseur zorgt dat je dossiers compleet zijn en verwerkt alle administratie hiervoor. Daarnaast dient onze adviseur ook de aanvraag voor de regeling in.

Marielle Ensing - OAZ
Berend Brouwer - OAZ

Consultant

Onze consultant komt periodiek langs om de benodigde documenten te verzamelen voor een complete aanvraag van de Compensatie Transitievergoeding.

Arjan Pijnen OAZ

Specialist

De specialist beoordeelt inhoudelijk alle dossiers en geeft je advies. Bij onze specialist kun je terecht voor alle inhoudelijke vragen over de regeling.

Whitepaper Sociale Zekerheid

Vaak zijn organisaties zijn noodgedwongen zelf bezig met het regelen van de compensatie transitievergoeding. Toch zien we vaak nog dezelfde soort fouten langskomen. Het is een vrij nieuwe regeling en het vergt een hoop uitzoek werk uit het verleden. In het whitepaper sociale zekerheid behandelen we dan ook de volgende punten:

 • Hoe wordt de compensatie bepaald?
 • Hoe werkt een aanvraag?
 • Op welke uitzonderingen moet je letten?

Onze HR Specialisten

Veelgestelde vragen

Om in aanmerking te komen voor de Compensatie Transitievergoeding gelden de volgende voorwaarden:

 1. de medewerker is ontslagen als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid;
 2. de medewerker had bij uitdiensttreding recht op de wettelijk voorgeschreven transitievergoeding;
 3. de transitievergoeding is daadwerkelijk aan de medewerker uitbetaald.

De vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarmee de werkgever en de medewerker het dienstverband met wederzijds goedvinden beëindigen. Een voorwaarde hierbij is dat de werkgever het initiatief neemt voor het ontslag.

Een aanvraag dien je in binnen het werkgeversportaal van het UWV, tot uiterlijk zes maanden na uitbetaling van de transitievergoeding aan de medewerker. Om een aanvraag in te dienen loop je in ieder geval de volgende stappen door:

 1. controleer je instellen van eHerkenning, om de aanvraag in te dienen heb je namelijk een machtiging nodig;
 2. lever de gevraagde documentatie aan binnen het werkgeversportaal, let hierbij goed op de uitzonderingen. In sommige gevallen vraagt het UWV aanvullende documentatie om de aanvraag te beoordelen;
 3. dien vervolgens de aanvraag in.

Heb je volgens de beslissing van het UWV recht op compensatie? Dan wordt dit bedrag binnen zes weken na de datum van beslissing uitbetaald.

Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV kun je bezwaar maken. Dit kan voorkomen als een aanvraag voor een deel of in zijn geheel is afgewezen. In de brief met de beslissing van het UWV staat hoe snel je bezwaar moet maken, de termijn hiervoor is in de meeste gevallen zes weken.

Een gedegen dossieranalyse is van belang om je bezwaar te onderbouwen. Onze specialisten ontzorgen je hierin volledig. Benieuwd hoe wij dit voor jou oppakken? Neem contact met ons op via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.