Wat is de Compensatie Transitievergoeding?
Neem je als werkgever afscheid van een medewerker, dan dien je een transitievergoeding te betalen. Dit geldt ook als het dienstverband van een medewerker wordt beëindigd als gevolg van (langdurige) arbeidsongeschiktheid. De transitievergoeding is naast de loondoorbetaling zo een dubbele financiële verplichting. Met de komst van de regeling Compensatie Transitievergoeding wordt je als werkgever gecompenseerd voor deze dubbele financiële last.
Hoe wordt de transitievergoeding berekend?
De hoogte van de compensatie wordt bepaald door de betaalde en uitgekeerde transitievergoeding tot 104 weken ziekte van de medewerker. Als werkgever wordt je namelijk alleen voor deze periode gecompenseerd. Als werkgever kun je ervoor kiezen om een hoger of lager bedrag uit te keren bij uitdiensttreding middels een vaststellingsovereenkomst.
Mocht je een lager bedrag hebben uitgekeerd, dan krijg je alleen dat bedrag gecompenseerd. Het gaat er dus niet alleen om wat je als werkgever had moeten betalen aan transitievergoeding maar ook wat je daadwerkelijk hebt uitbetaald.

Bekijk ook onze whitepaper Sociale Zekerheid. Hierin geven we je
handige tips voor het doen van een aanvraag en lichten we toe
welke belangrijke uitzonderingen er zijn.

Uit ervaring weten wij dat het opvragen en het verzamelen van alle
gevraagde documenten veel tijd kost. De administratieve
verantwoording is niet alleen complex, maar ook uitgebreid.
Mis je de juiste onderbouwing in de aanvraag, dan wordt de
aanvraag voor compensatie afgewezen.
Een aanvraag indienen, waar let je op?
Een aanvraag voor compensatie dien je in bij het UWV. Dit kan tot uiterlijk zes maanden na betaling van de transitievergoeding. Voor sommige dienstverbanden zal je ver terug in de tijd moeten om de administratie voor de onderbouwing op orde te krijgen. Start dan ook op tijd met het verzamelen van de nodige administratie! De volgende documenten zijn in ieder geval nodig voor de onderbouwing:
- De arbeidsovereenkomst;
- Bewijs van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid;
- Gegevens die gebruikt zijn voor de berekening voor de hoogte van de transitievergoeding;
- Bewijs van betaling van de transitievergoeding.
Het laatste nieuws over Compensatie Transitievergoeding
De 5 belangrijkste aandachtspunten voor je aanvraag Compensatie Transitievergoeding
Bij de aanvraag wordt om behoorlijk wat administratieve onderbouwing gevraagd en er zijn belangrijke uitzonderingen om rekening mee te houden. Vanuit onze ervaringen delen we graag de belangrijkste aandachtspunten voor de aanvraag. We lichten ze hier aan je toe.
Mijn aanvraag Compensatie Transitievergoeding is afgewezen, wat nu?
Helaas worden aanvragen, soms onterecht, afgewezen. In een aantal gevallen gaat dit om een tijdelijke afwijzing, waar het UWV vraagt om aanvullende informatie. Maar er zijn ook een aantal situaties waarin de aanvraag deels of volledig wordt afgewezen en er mogelijkheid is tot bezwaar om alsnog de compensatie te krijgen waar je als werkgever recht op hebt. We lichten de twee meest voorkomende situaties aan je toe.
Veelgestelde vragen over de Compensatie Transitievergoeding
Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie, wat is de vaststellingsovereenkomst en wanneer hoor je of de aanvraag is gehonoreerd? Op deze en andere veelgestelde vragen geven we antwoord onderaan deze pagina.
OAZ ontzorgt
Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vast team van HR-specialisten zorgt dat jij de compensatievergoeding optimaal benut. Wij ontzorgen je hierbij
volledig. Van het verzamelen van de dossiers, de controle van de berekening van de transitievergoeding tot het indienen van de aanvraag bij het UWV.
Heb je eerder een aanvraag ingediend, maar is deze afgewezen? Onze specialisten beoordelen de afgewezen aanvraag en geven advies of er een bezwaar of beroep mogelijk is. Natuurlijk pakken wij de bezwaarprocedure daarna volledig voor je op. Dit alles in overleg met jou, zodat je altijd een duidelijk overzicht hebt van de lopende dossiers. OAZ ontzorgt je van A tot Z, zo ontvang jij het bedrag waar je als werkgever recht op hebt.
Factsheet Compensatie Transitievergoeding
In onze factsheet lichten we je in 4 stappen toe hoe wij jou volledig ontzorgen bij de Compensatie Transitievergoeding.
Hoe wij dit doen
Accountmanager
Een van onze accountmanagers komt langs voor een eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op gebied van de Compensatie Transitievergoeding. Daarnaast bespreken zij steeds de ontwikkelingen en voortgang.

Adviseur Sociale Zekerheid
De adviseur zorgt dat je dossiers compleet zijn en verwerkt alle administratie hiervoor. Daarnaast dient onze adviseur ook de aanvraag voor de regeling in.


Consultant
Onze consultant komt periodiek langs om de benodigde documenten te verzamelen voor een complete aanvraag van de Compensatie Transitievergoeding.

Specialist Sociale Zekerheid
De specialist beoordeelt inhoudelijk alle dossiers en geeft je advies. Bij onze specialist kun je terecht voor alle inhoudelijke vragen over de regeling.
Vaak zijn organisaties zijn noodgedwongen zelf bezig met het regelen van de compensatie transitievergoeding. Toch zien we vaak nog dezelfde soort fouten langskomen. Het is een vrij nieuwe regeling en het vergt een hoop uitzoek werk uit het verleden. In het whitepaper sociale zekerheid behandelen we dan ook de volgende punten:
- Hoe wordt de compensatie bepaald?
- Hoe werkt een aanvraag?
- Op welke uitzonderingen moet je letten?
Onze HR Specialisten
Lisette de Jong
Manager Bedrijfsvoering
Suzie Rohling
Specialist Opleidingen - Praktijkleren
Arjan Pijnen
Specialist Ontwikkeling & Projecten
Dorrit Booij
Consultant
Bo Bosschaart
Adviseur Instroom
Alinda Mastenbroek
Teammanager Ontwikkeling & Projecten
Iris Bouwhuis
Adviseur Productontwikkeling
Jowana Van ´t Veer-Metikoš
Specialist Sociale Zekerheid
Nikita Tichelaar
Trainee Consultant
Wendy Duysserinck
Specialist Sociale Zekerheid
Mohamed Najim
Specialist Instroom - SROI
Michelle Draaisma
Accountmanager
Mark de Volder
Adviseur Opleidingen
Elena Maranus
Specialist Instroom - No Risk
Rosita Tanasale
Specialist Instroom - WW-premie
Gina de Winter
Adviseur Instroom
Mathieu de Man
Manager IT-ontwikkeling
Thom van den Bos
Consultant
Berend Brouwer
Consultant
Joan van Dam
Teammanager Backoffice
Robert de Kuijer
Consultant
Fleur Mes
Consultant
Marvin Timman
Adviseur Instroom
Joey Burggraeve
Commercieel Manager
Laetitia Sallent
Consultant
Robin Cijsouw
Adviseur Sociale Zekerheid
Janine Roodbol
Adviseur Opleidingen
Gaby Groenhuijsen
Consultant
Joey van Tatenhove
Consultant
Ellemarie Slabbekoorn
Adviseur Opleidingen
Denise van Goudswaard
Teammanager Consultants
Rik Hartman
Functioneel Beheerder
Petra Roosberg
Adviseur Sociale Zekerheid
Bart van de Velde
Trainee
Dzeneta Skobalj
Accountmanager
Anita Portegies
Specialist Instroom
Zaura Corré
HR Manager
Sasja de Boer
Medewerker Backoffice
Jelmer Snoek
Commercieel Medewerker
Sanne Gorsse
HR Adviseur
Tot wanneer kun je compensatie aanvragen?
Tot uiterlijk zes maanden nadat de transitievergoeding is uitbetaald kun je een aanvraag voor compensatie indienen bij het UWV.
Wanneer kom je in aanmerking voor compensatie?
Om in aanmerking te komen voor de Compensatie Transitievergoeding gelden de volgende voorwaarden:
- De medewerker is ontslagen als gevolg van langdurige arbeidsongeschiktheid;
- De medewerker had bij uitdiensttreding recht op de wettelijk voorgeschreven transitievergoeding;
- De transitievergoeding is daadwerkelijk aan de medewerker uitbetaald.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
De vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarmee de werkgever en de medewerker het dienstverband met wederzijds goedvinden beëindigen. Een voorwaarde hierbij is dat de werkgever het initiatief neemt voor het ontslag.
Hoe vraag je compensatie aan?
Een aanvraag dien je in binnen het werkgeversportaal van het UWV, tot uiterlijk zes maanden na uitbetaling van de transitievergoeding aan de medewerker. Om een aanvraag in te dienen loop je in ieder geval de volgende stappen door:
- Controleer je instellen van eHerkenning, om de aanvraag in te dienen heb je namelijk een machtiging nodig;
- Lever de gevraagde documentatie aan binnen het werkgeversportaal, let hierbij goed op de uitzonderingen. In sommige gevallen vraagt het UWV aanvullende documentatie om de aanvraag te beoordelen;
- Dien vervolgens de aanvraag in.
Wanneer weet je of de aanvraag wordt gehonoreerd?
De duur van de beoordeling van de aanvraag door het UWV hangt af van het dossier. Je ontvangt in ieder geval binnen acht weken na het indienen van de aanvraag een beslissing.
Wanneer ontvang je de compensatie?
Heb je volgens de beslissing van het UWV recht op compensatie? Dan wordt dit bedrag binnen zes weken na de datum van beslissing uitbetaald.
Wanneer dien je bezwaar in tegen de beslissing?
Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV kun je bezwaar maken. Dit kan voorkomen als een aanvraag voor een deel of in zijn geheel is afgewezen. In de brief met de beslissing van het UWV staat hoe snel je bezwaar moet maken, de termijn hiervoor is in de meeste gevallen zes weken.
Een gedegen dossieranalyse is van belang om je bezwaar te onderbouwen. Onze specialisten ontzorgen je hierin volledig. Benieuwd hoe wij dit voor jou oppakken? Neem contact op met onze specialist Mirella de Jong via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.