Wat is de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk)?
Ben jij geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) en/of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)? Dan ontvang je als werkgever jaarlijks een beschikking gedifferentieerde premie Whk. De Whk-beschikking heeft betrekking op de uitkeringen van (ex-)medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan en/of in de WGA terecht zijn gekomen. Deze uitkeringen worden aan jou als werkgever toegerekend middels de jaarlijkse Whk-premie.
OAZ ondersteunt werkgevers bij het controleren en optimaliseren van de Whk-premie. Wij zorgen ervoor dat de berekeningen kloppen en helpen je om onnodige kosten te vermijden.
Werkgeversbijdrage en re-integratieverplichtingen
Wanneer je als werkgever te maken krijgt met een langdurig zieke of arbeidsongeschikte (ex-)medewerker, is dit een vervelende situatie voor alle partijen. In deze periode is de werkgever verplicht gedurende de wachttijd van 104 weken het loon door te betalen en zich in te spannen voor de re-integratie. Nadien kan de medewerker mogelijk in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De WIA-uitkering is onderverdeeld in twee categorieën, de (1) IVA-uitkering en (2) de WGA-uitkering. Welke uitkering wordt toegekend is afhankelijk van meerdere factoren en heeft gevolgen voor de medewerker en voor jou als werkgever.
De IVA-uitkering wordt gefinancierd vanuit het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en wordt niet meegerekend in de vaststelling van de gedifferentieerde premie Whk. De WGA-uitkering wordt wel doorbelast aan de werkgever via de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk).
Hoe wordt de Whk-premie vastgesteld?
De Whk-premie wordt voor iedere werkgever apart vastgesteld en bestaat uit twee Whk premiecomponenten: de gedifferentieerde premie WGA en de gedifferentieerde premie Ziektewet (ZW). Voor de berekening van de premie gebruikt de Belastingdienst jaarlijks verschillende parameters:
- totale loonsom van de organisatie: deze parameter bepaalt of een organisatie is ingedeeld als kleine, middelgrote of grote werkgever.
- uitbetaalde WGA- en Ziektewet (ZW) uitkeringen: deze parameter vormt de basis voor de twee componenten van de Whk-premie en zijn onderdeel van de individuele werkgeverspremie.
- sectorpremie: voor kleine en middelgrote werkgevers wordt de premie (deels) bepaald door de hoogte van de sectorpremie.
Begin december van ieder kalenderjaar ontvang je als werkgever van de Belastingdienst de Whk-beschikking, daar is de Whk-premie voor het komende jaar in opgenomen. OAZ helpt je bij het controleren van de Whk-beschikking en optimaliseert de premie, zodat je onnodige kosten kunt vermijden. Onze experts zorgen ervoor dat de berekeningen kloppen en geven advies om je premies te optimaliseren.
Overstappen naar eigenrisicodragerschap of terug naar het UWV
Jaarlijks op 1 januari en 1 juli kan de overstap worden gemaakt naar eigenrisicodragerschap, of juist terug naar het UWV. Voor een overstap is een serieuze overweging nodig van de voor- en nadelen, zo ben je bij het vastleggen van een keuze voor ten minste 3 jaar hieraan gebonden. Onze Specialist Carina licht in dit artikel de voor- en nadelen van een overstap naar eigenrisicodragerschap toe.
Wel of geen eigenrisicodrager?
Als werkgever ben je financieel verantwoordelijk voor de WGA-instroom die ontstaat tijdens het dienstverband van een medewerker. Dit geldt ook voor ex-medewerkers die ziek uit dienst gaan of ziek worden binnen vier weken na het einde van het dienstverband. Twee keer per jaar kun je kiezen om eigenrisicodrager te worden, of juist terug te keren naar het UWV. In beide gevallen heb je de optie om je te verzekeren:
- privaat: als eigenrisicodrager ontvang je maandelijks specificaties van de UWV met de uitbetaalde uitkeringen. Je kunt je hiervoor verzekeren, maar stijgende lasten kunnen leiden tot hogere premies.
- publiek: als geen eigenrisicodrager worden de toegerekende ZW- en WGA-lasten opgenomen in de jaarlijkse Whk-premie.
OAZ helpt je bij het maken van de juiste keuze en biedt ondersteuning bij zowel het eigenrisicodragerschap als de publieke verzekering. Onze specialisten zorgen ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en helpen je de optimale beslissing te nemen voor jouw organisatie.
Controleer altijd je Whk-beschikking
OAZ ziet in de praktijk dat er regelmatig fouten worden gemaakt bij de vaststelling van de Whk-premie. De verschillende componenten en de complexiteit van de berekeningswijze leiden vaak tot onterecht hoge premies voor werkgevers. Daarom is het belangrijk om je Whk-beschikking altijd goed te laten controleren.
Bij de Whk-controle in 2023 heeft OAZ bij 1 op de 3 controles met succes bezwaar gemaakt, wat resulteerde in substantiële besparingen voor werkgevers. Whk-beschikkingen kunnen met terugwerkende kracht tot vijf jaar worden gecontroleerd. Doe dit op tijd om mogelijke besparingen te realiseren.
Het laatste nieuws over de gedifferentieerde premie Whk
Bereid je voor op de Whk-controle voor 2025
Als je geen eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) en/of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) bent, ontvang je eind 2024 de beschikking gedifferentieerde premie Whk voor 2025. Deze beschikking heeft betrekking op de uitkeringen van (ex-)medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan en op de werknemers die in de WGA terecht zijn gekomen. Deze uitkering wordt aan de werkgever toegekend middels de jaarlijkse Whk-premie. Carina zet uiteen waar je op let bij de Whk-controle 2025.
Whk premiepercentages over 2025
Onlangs publiceerde UWV de premie en parameters van de gedifferentieerde premie Whk voor 2025. Eerder dan normaal, wat werkgevers meer tijd geeft om een weloverwogen beslissing te maken over het starten of beëindigen van het eigenrisicodragerschap. Er zijn er een aantal maatregelen die van invloed zijn op de Whk-premie van jouw organisatie. Onze Specialist Mirella de Jong zet de ontwikkelingen van de Whk en de verschillende maatregelen voor je uiteen.
Wat wij doen
OAZ ontzorgt bij controle Whk-beschikking
Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vaste team van HR-specialisten zorgt ervoor dat je altijd verzekerd bent van een juiste beschikking en een zo laag mogelijke schadelast. Bij OAZ ontzorgen we je volledig. De controle die wij uitvoeren betreft zowel het lopende jaar als met terugwerkende kracht via een herzieningsverzoek, wat tot vijf jaar terug kan gaan.
Wij brengen alle toegerekende uitkeringslasten voor je in beeld en controleren of deze lasten terecht worden doorbelast. We voeren het contact met de Belastingdienst om ontdekte fouten te herstellen en de schadelast te minimaliseren. Dit doen wij door bezwaar aan te tekenen of in beroep te gaan wanneer nodig, altijd in overleg met jou. Zo heb je altijd inzicht in je dossiers en controle over de financiële schadelasten.
Factsheet Whk
Onze HR specialisten controleren of alle toegerekende uitkeringslasten terecht worden doorbelast en herstellen fouten, zo ben jij verzekerd van totale controle over je Whk-premie. We lichten onze werkwijze in 4 stappen toe in de factsheet.
Onze werkwijze
Hoe wij dit doen
Accountmanager
Onze Accountmanager komt langs voor een eerste afspraak. Tijdens deze afspraak bespreken we de mogelijkheden voor jouw organisatie op gebied van de gedifferentieerde premie Whk. Daarnaast bespreekt de Accountmanager steeds de ontwikkelingen en voortgang.
Adviseur Sociale Zekerheid
Onze Adviseur biedt administratieve ondersteuning aan de Specialist. Daarnaast stuurt de Adviseur de terugkoppeling naar aanleiding van de controle.
Specialist Sociale Zekerheid
Onze Specialist Whk voert de werkzaamheden rondom de Whk-controle uit zoals dossieronderzoek en controle op juistheid. Bij de Specialist kun je terecht voor alle vragen rondom de Whk.
Whitepaper Sociale Zekerheid
Vaak vergeten organisaties jaarlijks hun gedifferentieerde premie Whk te controleren. Dat is zonde, want bij 1 op de 3 gevallen zit er een fout in. In de Whitepaper Sociale Zekerheid behandelen we dan ook de volgende punten:
- wat te doen met de premiebrief?
- waar moet je op letten bij de Whk-controle?
- hoe krijg je zicht op de toegerekende schadelasten?
Onze HR Specialisten
Chaïmae Ettalhaoui
Adviseur Opleidingen
Joep van Leeuwen
Medewerker Backoffice
Mariska van der Veeken
Administrateur
Nadia Vedder
Consultant
Lieke Bakker
Specialist Stagefonds
Arjan Pijnen
Specialist Ontwikkeling en Projecten
Wendy Duysserinck
Specialist Sociale Zekerheid
Gina de Winter
Adviseur Instroom
Berend Brouwer
Consultant
Gitte Voorburg
Adviseur Instroom
Sébastien Leupen
Accountmanager
Nikita Tichelaar
Consultant
Dorrit Booij
Consultant
Alinda Mastenbroek
Teammanager Ontwikkeling en Projecten
Laetitia Sallent
Consultant
Danny van Loon
Accountmanager
Petra Bon
Commercieel Medewerker
Mariëlle Ensing
Adviseur Ontwikkeling en Projecten
Pien Mensink
Consultant
Joey Burggraeve
Commercieel Manager
Gaby Groenhuijsen
Consultant
Rachelle Outermans
Medewerker Bedrijfsvoering
Robin Cijsouw
Adviseur Sociale Zekerheid
Niels Gort
Consultant
Suzie Rohling
Teammanager Opleidingen
Ellemarie Slabbekoorn
Specialist Praktijkleren
Denise van Goudswaard
Operationeel Manager
Carmen Slok
Medewerker Backoffice
Elisabeth Tuppert
Accountmanager
Sigrid Back
HR Manager a.i.
Wat zijn de meest gemaakte fouten in de Whk-beschikking?
De drie meest gemaakte fouten in de Whk-beschikking zijn:
- de uitkering had niet mogen worden doorbelast
- de uitkering is te hoog doorbelast
- de uitkering is te lang doorbelast
Uit welke delen bestaat de Whk-premie?
De Whk-premie bestaat uit twee premiedelen:
- de gedifferentieerde premie WGA-totaal
- de gedifferentieerde premie ZW-flex
Hoe wordt de Whk-premie berekend?
De Whk-premie wordt berekend op basis van het totaal aan uitkeringen dat wordt toegerekend aan de werkgever. De berekening is gebaseerd op gegevens uit het verleden. Zo worden uitkeringen die in 2022 zijn uitbetaald aan de uitkeringsgerechtigden in 2024 toegerekend aan de premie.
Ben je op zoek naar ondersteuning bij de jaarlijkse controle van de Whk-premie van jouw organisatie? Neem contact op met onze specialisten via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.
Kan ik een specificatie van de uitkeringen die aan mij worden toegerekend voor de Whk ontvangen?
Ja, het is mogelijk om een specificatie van de uitkeringen die aan jouw organisatie worden toegerekend voor de Whk te ontvangen. Je ontvangt het overzicht nadat je een (pro-forma) bezwaar heeft ingediend.
Welk onderscheid maakt de Belastingdienst op basis van loonsom?
Voor de berekening van de jaarlijkse Whk-premie onderscheid de Belastingdienst organisaties op basis van loonsom in drie categorieën. De parameters van deze loonsom worden jaarlijks vastgesteld. Voor 2024 zijn de parameters als volgt:
- Tot 942.500 euro per jaar: dan ben je een kleine werkgever. Ongeacht de toegerekende uitkeringen betaal je enkel een vaste sectorpremie.
- Van 942.500 euro tot 3.770.000 euro: dan ben je een middelgrote werkgever. Je betaalt dan een deel sectorpremie en een deel individuele premie.
- Vanaf 3.770.000 euro: dan ben je een grote werkgever. Hier betaal je als werkgever enkel een individuele premie.
Hoe lang mag een WGA-uitkering worden doorbelast?
Volgens de wetgeving is een werkgever maximaal 10 jaar verantwoordelijk voor de financiële lasten van een WGA-uitkering. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen. Laat dan ook altijd de jaarlijkse Whk-beschikking controleren!
Onze specialist Whk Mirella de Jong pakt dit proces van A tot Z voor je op. Ben jij op zoek naar ondersteuning of advies? Neem contact met ons op via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.
Kan ik altijd bezwaar maken?
Nee, een bezwaar dien je binnen zes weken na de dagtekening in. Wel is het mogelijk om op een later moment een zogenaamd ‘herzieningsverzoek’ in te dienen. Hiermee vraag je de Belastingdienst om alsnog een correctie door te voeren, omdat je van mening bent dat de Whk onjuist is vastgesteld.