5 belangrijke feiten over de Whk premie 2025

Begin december ontvangen werkgevers die geen eigenrisicodrager zijn, de Whk beschikking van de Belastingdienst. Hierin staat de premie van het komende jaar vermeld. Het is belangrijk om de premiepercentages van de Whk goed te controleren om te hoge werkgeverslasten te voorkomen. We hebben vijf belangrijke feiten over deze gedifferentieerde premie Whk voor je op een rij gezet.

1. De opbouw van de Whk premie: WGA en Ziektewet

De gedifferentieerde premie Whk bestaat uit twee onderdelen; de WGA premie en de Ziektewetpremie. De Ziektewetpremie dekt de kosten van medewerkers die ziek uit dienst treden en recht hebben op een Ziektewet-uitkering, de premie voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten geldt voor medewerkers die gedeeltelijk of tijdelijk langdurig arbeidsongeschikt zijn. De hoogte van beide premies wordt afzonderlijk berekend en maakt samen de totale Whk premie.

2. De grootte van je organisatie

Hoe groot jouw organisatie is, is van invloed op jouw Whk-premie. Er is onderscheid gemaakt tussen drie verschillende groottes:

  • kleine werkgevers: de premie is landelijk vastgesteld en gebaseerd op sectorale risico’s;
  • middelgrote werkgevers: een combinatie van een sectorale premie en een individuele premie;
  • grote werkgevers: hier geldt een individuele premie die afhankelijk is van de uitkeringen die twee jaar in het verleden zijn uitbetaald aan de medewerkers.

De grens tussen klein, middelgroot en groot, hiermee direct ook je werkgeverslasten, wordt jaarlijks bepaald op basis van de loonsom van je organisatie.

3. De individuele premie voor grote werkgevers

De premiepercentages Whk voor grote werkgevers is sterk afhankelijk van het aantal (ex-) medewerkers dat arbeidsongeschikt raakt. Goed werkgeverschap en preventief beleid zijn dus direct van invloed op de hoogte van je premielasten. Het is hierom voor grote werkgevers belangrijk om aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid en re-integratie.

4. De keus voor eigenrisicodragerschap, is dat wel voordelig?

Jaarlijks hebben werkgevers tweemaal de keus om een overstap te maken naar eigenrisicodragerschap voor de WGA of de Ziektewet. De premielasten worden dan niet meer via de Werkhervattingskas en het UWV in rekening gebracht, de werkgever kiest er dan voor dit risico zelf te dragen. Doorgaans gaat dit gepaard met een private verzekeraar. Kiezen voor eigenrisicodragerschap, of juist terugkeren van ERD naar de publieke verzekering, is een heel persoonlijke keus. Beide opties hebben veel voor- en nadelen, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en de risico’s die je als werkgever wil nemen.

5. Hoe maak je bezwaar tegen de Whk-premie?

Om de Whk-premie te berekenen maakt de Belastingdienst gebruik van de gegevens van eerdere jaren. Werkgevers ontvangen hierover een beschikking. Het is zeer de moeite waard om deze beschikking te controleren. Door de complexiteit van de berekening zitten er nog wel eens fouten in de premies. Je kan dan, binnen zes weken, bezwaar maken tegen de beschikking.

Controle Whk met terugwerkende kracht

OAZ ontzorgt jou bij de premie Werkhervattingskas. Whk beschikkingen kunnen met terugwerkende kracht tot vijf jaar worden gecontroleerd en bij de Whk controle voor 2024 heeft OAZ bij 1 op de 3 controles met succes bezwaar gemaakt. Dit resulteerde in substantiële besparingen voor werkgevers. Ben je benieuwd wat de specialisten van OAZ voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via info@oaz.nl of bel direct 088 5600 700. Na een inventarisatie kun je rekenen op onze volledige ondersteuning.