Hoe beïnvloeden WIA, WGA en IVA de Whk-premie?
Jaarlijks ontvangen werkgevers de Whk-beschikking. De Werkhervattingskas (Whk) is een onderdeel van de werknemersverzekeringen. Hiermee betaalt het UWV de kosten van uitkeringen aan medewerkers die ziek worden of arbeidsongeschikt raken. De WIA en haar twee uitkeringsvormen, de WGA en IVA, zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de Whk-premie. Wat houden deze in, wat is hiervan de impact op de Whk-premie en welke invloed heeft dit op de werkgever? Onze Specialist Carina legt het uit.
Wat is de Whk-premie?
Als werkgever ben je financieel verantwoordelijk voor medewerkers die uitvallen door ziekte of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Gedurende de eerste twee jaar geldt een opzegverbod en loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever. Komt de medewerker daarna in de WGA, of gaat een medewerker met een tijdelijk contract ziek uit dienst, dan worden de kosten hiervan opgenomen in de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. De Whk-premie dekt daarmee de kosten voor langdurige arbeidsongeschiktheid en ziekte van (ex-)medewerkers.
Jaarlijks wordt de Whk-premie vastgesteld voor werkgevers die geen eigenrisicodrager zijn. Rond eind november van ieder jaar worden de Whk-premiepercentages door de Belastingdienst toegestuurd aan werkgevers. De hoogte van de Whk-premie is onder andere afhankelijk van het aantal uitkeringen dat is toegewezen aan de werkgever. Naast de WGA-uitkeringen (het deel aan WGA-premie in de Whk), bestaat de Whk ook uit een deel Ziektewetpremie. Dit dekt de kosten van (ex-)medewerkers die recht hebben op een Ziektewetuitkering.
Hoe beïnvloeden WIA, WGA en IVA de Whk-premie?
Na twee jaar ziekte wordt een medewerker doorgaans door het UWV beoordeeld voor een WIA-uitkering. Deze uitkering kan bestaan uit een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) of een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Bij een WGA-uitkering worden de kosten doorbelast aan de werkgever via de Whk-premie, terwijl dit bij een IVA-uitkering niet gebeurt.
Hoe wordt de Whk-premie berekend?
De Werkhervattingskas (Whk) is onderdeel van de werknemersverzekeringen, waarvoor je als werkgever de zogenaamde ‘Werkhervattingskas premie’ afdraagt. De premielasten Whk worden voor iedere middelgrote of grote werkgever apart vastgesteld en bestaan uit:
- gedifferentieerde premie WGA: gebaseerd op WGA-uitkeringen aan medewerkers;
- gedifferentieerde premie Ziektewet (ZW): gebaseerd op medewerkers met recht op een Ziektewetuitkering.
Voor de berekening van de Whk-premie, gebruikt de Belastingdienst naar verschillende paramteres:
- de gemiddelde loonsom: bepalat of je als als kleine, middelgrote of grote werkgever wordt ingedeeld. Dit bepaalt of de premie Whk bestaat uit een sectorale premie, een individuele premie, of een combinatie van beide;
- de betaalde WGA- en ZW-uitkeringen: deze gegevens van twee jaar terug bepalen de premie voor middelgrote (naast een sectorale premie) en grote werkgevers.
Voor de Whk-premie van 2025 wordt er gekeken naar betaalde WGA- en Ziektewetuitkeringen uit 2023. Via je loonaangifte wordt er maandelijks, op basis van het Whk-percentage, een bedrag afgedragen aan de Belastingdienst.
Besparen op werkgeverslasten: controleer de Whk-premie
Wanneer de gedifferentieerde premiebrief Whk bij je op de mat valt, is het verstandig om deze te controleren. Regelmatig worden fouten gemaakt bij de vaststelling van de Whk-premie, wat kan leiden tot onnodig hoge werkgeverslasten. Door een goede controle zorg je ervoor dat je enkel betaalt voor de lasten die voor jouw organisatie gelden. Een controle kan met terugwerkende kracht tot maximaal vijf jaar worden uitgevoerd.
Is eigenrisicodragerschap een optie?
Het is ook mogelijk om ervoor te kiezen de WGA-lasten en/of de Ziektewet-lasten voor je medewerkers zelf te dragen. Je kiest dan voor eigenrisicodragerschap, wat betekent dat je premielasten Whk gedeeltelijk of geheel komen te vervallen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de kosten die uit langdurige arbeidsongeschiktheid voortvloeien. Hier kun je een private verzekering voor afsluiten.
Whk-premie 2025 controleren?
Wil je controleren of de gedifferentieerde premie Whk voor jouw organisatie goed is berekend? De HR specialisten van OAZ ontzorgen je bij iedere stap. Neem contact met ons op via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.
Meer weten over eigenrisicodragerschap? Lees ons uitgebreide artikel hierover.
Whitepaper Sociale Zekerheid
Hoe realiseer je een duurzame besparing op de Whk-premie? Download de whitepaper.