Met als uitgangspunt ‘wat kan wél’; de ontwikkelingen van Prinsjesdag voor Sociale Zekerheid
“Het uitgangspunt van het regeringsbeleid moet zijn: wat kan wél? Hoe kunnen we dingen vereenvoudigen en de basis op orde brengen? En hoe kan de regering mensen meer ruimte en zekerheid geven, zodat zij gesterkt en vanuit vertrouwen vorm kunnen geven aan hun eigen toekomst?”, zei koning Willem-Alexander.
Op het gebied van de Sociale Zekerheid zijn er geen nieuwe plannen bekend gemaakt. De ingezette weg om het stelsel te vereenvoudigen en toekomstbestendig te maken blijft overeind. Niet alleen voor de WIA, maar ook voor de WW-uitkering.
Zo werd eerder dit jaar een maatregel doorgevoerd waardoor het UWV ook in 2025 ruimte krijgt om sociaal-medische centra in te voeren en stapsgewijs toe te werken naar een nieuwe informatievoorziening. Ook ging op 1 juli 2024 is de maatregel ‘Praktisch beoordelen’ in, waarmee extra beoordelingscapaciteit beschikbaar is gekomen.
Verbetering WIA en WW
De volgende beleidswijzigingen werkt het kabinet de komende maanden verder uit:
- Verlenging tijdelijke maatregel kwijtschelding voorschotten
Met deze tijdelijke maatregel kan een medewerker alvast een voorschot aanvragen op zijn of haar uitkering als het UWV niet tijdig beslist over een WIA-aanvraag. Als blijkt dat de medewerker toch geen recht heeft op de uitkering, hoeft het voorschot niet te worden terugbetaalt, tenzij dit verrekend kan worden met een andere uitkering. Deze maatregel is met een jaar verlengd tot en met 31 december 2025.
- Wijziging dagloon WIA-uitkering
Er is momenteel een verandering in de maak voor de berekening van het dagloon voor medewerkers die recht hebben op een WIA-uitkering en via de Ziektewet instromen in de WW. Het probleem dat wordt geschetst is dat het kan voorkomen dat een medewerker in de periode waarin zijn/haar dagloon wordt berekend een of meerdere maanden geen inkomen kan hebben. Dat resulteert nu in een lager dagloon. Met de wijzing zou dit niet meer voorkomen.
- Afschaffen Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten
In het hooflijnenakkoord is opgenomen dat vanaf 2027 de tegemoetkoming voor extra kosten voor arbeidsongeschikten als gevolg van hun ziekte of handicapt wordt afgeschaft. Deze maatregel wordt nog uitgewerkt.
Bezuiniging en vereenvoudiging WW
In het rapport van OCTAS wordt tevens verwezen naar de ondersteuning naar werk. Dit hangt samen met aanpassingen in de Werkloosheidswet (WW). Ook hier wil het kabinet een vereenvoudiging van de wetgeving en een bezuiniging doorvoeren. Dit vraagt om een verdere uitwerking van verschillende oplossingen, zoals het verlengen van de opzegtermijn bij arbeidsovereenkomsten in combinatie met een poortwachterstoets WW bij UWV en/of een verkorting van de WW-duur tot 18 maanden. In het najaar van 2024 wordt een ambtelijke verkenning naar de verschillende oplossingsrichtingen door de OCTAS-commissie verwacht.
Budgettaire ontwikkelingen WIA
In 2025 stijgen de uitkeringslasten WIA (IVA en WGA) inclusief de lasten voor eigenrisicodragers met circa € 430 miljoen ten opzichte van 2024. De WIA is een ingroeiende regeling die nog niet het structurele niveau heeft bereikt. Mensen stromen ook door van de WGA naar de IVA. Hierdoor stijgen de IVA-uitgaven relatief harder dan de WGA-uitgaven.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Sociale Zekerheid? Hou van onze nieuwsbrief in de gaten. Heb je concrete vragen? Neem dan contact op met OAZ op 088 5600 700, we helpen je graag op weg!