Nieuwe SLIM scholingssubsidie: kansen voor alle werkgevers
Ken jij de SLIM scholingssubsidie nog? Eerder was deze subsidieregeling alleen toegankelijk voor het mkb, maar vanaf 2025 kunnen alle werkgevers hiervan profiteren. Met de subsidie kun je tot wel 90 procent van jouw opleidingskosten financieren.
Onze specialist Lotte legt in dit artikel uit voor wie de subsidie bedoeld is, welke opleidingen en kosten subsidiabel zijn, hoe hoog de subsidie is, hoe je een aanvraag indient en of je deze kunt combineren met andere subsidies. Zo kun jij direct bepalen of jouw organisatie in aanmerking komt.
SLIM scholingssubsidie voor werkgevers, gastouders en collectieven
Tussen 2025 en 2027 stelt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) 73,8 miljoen euro beschikbaar om scholing en ontwikkeling binnen maatschappelijk cruciale sectoren te stimuleren. Het doel van de nieuwe SLIM scholingssubsidie is om de instroom en doorstroom in maatschappelijk cruciale sectoren te bevorderen, personeelstekorten te verminderen en de duurzame inzetbaarheid te vergroten.
De SLIM scholingssubsidie zet in op de sectoren Zorg en Welzijn, Kinderopvang, Hoveniers en Groenvoorziening, Techniek, Bouw en Energie. Voor iedere sector is een ontwikkelpad opgesteld, daarin wordt bepaald welke opleidingen in aanmerking komen voor deze scholingssubsidie.
Werkgevers kunnen subsidie aanvragen als zij opleidingen aanbieden aan nieuwe of huidige medewerkers voor functies of specialisaties uit een ontwikkelpad. Dit geldt ook voor opleidingen die medewerkers voorbereiden op een overstap naar een maatschappelijk cruciale sector. De werkgever hoeft zelf niet in zo’n sector actief te zijn.
Geregistreerde gastouders kunnen niet zelfstandig subsidie aanvragen. Een geregistreerd gastouderbureau kan wel subsidie aanvragen voor (aanstaande) gastouders die bij het bureau zijn aangesloten.
Collectieven kunnen een aanvraag indienen, mits ze bestaan uit minimaal één Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) en één of meer werkgevers- en/of werknemersverenigingen. Onderwijsinstellingen mogen geen deel uitmaken van een collectief dat de SLIM aanvraagt.
Voor welke kosten kun je SLIM aanvragen?
Met de nieuwe SLIM scholingssubsidie kun je subsidie aanvragen voor kosten aan opleiders, zoals lesgeld, cursusgeld, collegegeld en examengeld. Ook is verplichte literatuur subsidiabel, mits deze op een factuur vermeld staat.
Welke opleidingen zijn subsidiabel met SLIM?
De SLIM subsidie geldt uitsluitend voor opleidingen die op het moment van inkoop onderdeel zijn van een door de minister erkend ontwikkelpad en zijn opgenomen in het leeroverzicht:
- formele mbo-opleidingen met overheidserkenning in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of de derde leerweg;
- onderdelen van mbo BBL of derde leerweg-opleidingen die worden afgerond met een certificaat of mbo-verklaring, zoals een praktijkverklaring;
- formele deeltijd- en duale hbo- en wo-opleidingen met overheidserkenning;
- non-formele opleidingen met branchewaardering en een NLQF-niveau*;
- taalscholing als dit noodzakelijk is om de functie waarvoor de scholing bedoeld is, goed te kunnen uitvoeren.
* NLQF staat voor Nederlands kwalificatieraamwerk en kun je vergelijken met mbo niveau 1 tot en met 4 en niveau 5 en 6 op hbo-niveau.
Andere belangrijke subsidievoorwaarden:
- de opleiding is niet ingekocht en gestart vóór 28 februari 2025;
- voor werkgevers en geregistreerde gastouderbureaus geldt dat de opleiding moet starten binnen 13 weken na het indienen van de subsidieaanvraag;
- een opleiding is niet subsidiabel als er kosten in rekening worden gebracht bij de deelnemer.
Hoe hoog het subsidiebedrag met SLIM?
De subsidie vergoedt een deel van de scholingskosten, afhankelijk van het niveau van de opleiding:
- 90 procent van de kosten voor opleidingen op NLQF-niveau 1, 2 of 3;
- 40 procent van de kosten voor opleidingen op NLQF-niveau 4 of hoger;
- voor taalscholing geldt hetzelfde percentage als de opleiding uit het ontwikkelpad waartoe de taalscholing behoort.
Er geldt een extra vergoeding voor collectieven:
- Toeslag van 15 procent op het vastgestelde bedrag aan subsidiabele kosten om overige kosten te dekken.
- 3.000 euro vergoeding voor de kosten van een controleverklaring.
De maximale subsidiebedragen van de SLIM:
- werkgevers en geregistreerde gastouderbureaus kunnen maximaal 24.999 euro per aanvraagronde ontvangen. Zij mogen meerdere aanvragen per jaar indienen en meerdere werknemers tegelijk aanmelden.
- collectieven moeten minimaal 125.000 euro aanvragen. Het maximale bedrag wordt bepaald door het beschikbare budget voor de betreffende sector.
Een SLIM aanvraag indienen
In 2025 zijn er twee aanvraagtijdvakken voor werkgevers en geregistreerde gastouders, elk met een budget van 4 miljoen euro. De eerste aanvraagperiode loopt van 10 maart tot en met 30 juni 2025, en de tweede van 1 juli tot en met 10 november 2025.
Voor collectieve aanvragen is er een budget van 22 miljoen euro beschikbaar, waarvan 7 miljoen euro specifiek is gereserveerd voor de Zorgsector. O&O-fondsen en samenwerkingsverbanden van werkgevers- en werknemersorganisaties kunnen hun subsidieaanvraag indienen van 1 tot en met 30 september 2025.
Om een aanvraag in te dienen, moet de organisatie zich vooraf registreren in het subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid. Alle aanvragers vullen een digitaal aanvraagformulier in. Aanvullend dienen werkgevers en gastouderbureaus facturen en betaalbewijzen van de ingekochte scholing in. Collectieven dienen naast het aanvraagformulier onder meer een activiteitenplan, begroting en samenwerkingsovereenkomst in.
Ondersteuning bij de aanvraag
De nieuwe SLIM scholingssubsidie biedt veel mogelijkheden, maar alleen specifieke opleidingen komen in aanmerking voor subsidie. Onze HR specialisten weten precies waar jouw kansen liggen. We begeleiden je persoonlijk bij de aanvraag en verantwoording en nemen waar mogelijk het werk voor je uit handen.
Meer weten? Neem contact op via info@oaz.nl of 088 5600 700. Of download onze factsheet SLIM scholingssubsidie. Dit biedt een uitgebreid overzicht van de belangrijkste subsidievoorwaarden. Ook lees je meer over wat je kunt verwachten van onze dienstverlening.
Download de factsheet SLIM scholingssubsidie
Lees meer over de subsidievoorwaarden en onze dienstverlening.