Wat is de subsidieregeling Praktijkleren?
De subsidieregeling Praktijkleren biedt een tegemoetkoming in de kosten die een werkgever maakt bij de begeleiding van een leerling of student. De overheid heeft deze regeling in het leven geroepen om werkgevers te stimuleren meer praktijkleerplaatsen te realiseren. De begeleiding van deze leerlingen of studenten kan flink wat tijd en extra geld kosten. Erkende leerbedrijven kunnen daarom jaarlijks subsidie Praktijkleren aanvragen.
Wil je subsidie Praktijkleren voor schooljaar 2024-2025 aanvragen? Dat kan tot en met 17 september 2025. Je dient je aanvraag in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor een succesvolle aanvraag van de subsidie Praktijkleren is het belangrijk om alle benodigde documenten correct in te dienen. OAZ ontzorgt je in het gehele proces van de subsidieaanvraag, van administratie tot begeleiding bij controles.
Welke doelgroepen komen in aanmerking voor de subsidieregeling Praktijkleren?
De subsidieregeling Praktijkleren is ontworpen om werkgevers te ondersteunen bij het begeleiden van verschillende medewerkers in opleiding. Dit initiatief moedigt bedrijven aan om praktijkleerplaatsen aan te bieden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van vaardigheden en kennis in diverse sectoren. Werkgevers kunnen subsidie Praktijkleren aanvragen voor specifieke groepen leerlingen en studenten, waaronder:
- Mbo-leerlingen die een crebo bbl-opleiding volgen;
- Hbo-leerlingen die een croho erkende deeltijd of duaal opleiding volgen binnen de sectoren techniek, gezondheidszorg, landbouw en natuurlijke omgeving, of gedrag en maatschappij;
- Vmbo-leerlingen met een entree- of leer-werktraject, inclusief voortgezet speciaal- en beroepsonderwijs (VSO) en Praktijkonderwijs (PRO);
- Promovendi en technologisch ontwerpers (toio’s).
Kosten voor EVC en maattrajecten zijn niet subsidiabel binnen de regeling Praktijkleren. Sinds 2021 is er wel subsidie mogelijk voor derde leerweg opleidingen.
Let op! Voor iedere doelgroep gelden specifieke voorwaarden waar je bij de aanvraag van de subsidie aan moet voldoen. Zo kan er worden gevraagd om specifieke administratieve onderbouwing, of bewijs van het aantal begeleide werkuren.
Wat zijn de voorwaarden van Praktijkleren?
Wil je als werkgever in aanmerking komen voor de subsidieregeling Praktijkleren? Dan zijn er een aantal specifieke eisen waaraan je moet voldoen. Deze voorwaarden zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat de subsidie gericht wordt ingezet voor de ontwikkeling en begeleiding van leerlingen en studenten binnen erkende leerbedrijven. Het is belangrijk om deze eisen zorgvuldig te controleren en ervoor te zorgen dat je organisatie aan alle criteria voldoet voordat je subsidie Praktijkleren aanvraagt:
- jouw organisatie is geregistreerd als erkend leerbedrijf;
- de opleidingen van jouw medewerkers resulteren in een volledig diploma;
- het onderwijsprogramma dient te voldoen aan een, door de RVO, vastgesteld aantal onderwijsuren.
Praktijkleren in de derde leerweg
Vanaf 2021 tot en met 2025 stelt het ministerie van SZW subsidie beschikbaar voor derde leerweg opleidingen via de regeling Praktijkleren in de derde leerweg. Deze subsidie is bedoeld voor medewerkers die werkloos dreigen te worden en zich laten (bij)scholen om dit te voorkomen. Daarnaast komen nieuwe medewerkers die eerder werkzoekend waren ook in aanmerking.
Let erop dat voor de regeling Praktijkleren in de derde leerweg andere aanvraagrondes gelden dan voor de reguliere regeling Praktijkleren:
- de vijf aanvraagrondes in 2022 en 2023 zijn reeds gesloten;
- de volgende aanvraagronde start in november 2024.
In tegenstelling tot de reguliere regeling Praktijkleren, waarbij een organisatie de administratieve verantwoording pas overlegt zodra de subsidievertrekker een controle aankondigt, dient bij een aanvraag voor de regeling Praktijkleren in de derde leerweg de administratie per leerling direct te worden toegevoegd.
Het laatste nieuws over Praktijkleren
Uitbreiding doelgroep Praktijkleren in de derde leerweg
De doelgroep van de subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg wordt uitgebreid. Dit biedt perspectief aan werknemers die hun inzetbaarheid willen vergroten, door willen stromen naar andere functies, of hun huidige functie breder willen invullen. Ook voor werkgevers ontstaan hierdoor nieuwe mogelijkheden en kansen.
Verwachte subsidiebedragen Praktijkleren 2023-2024
Hoe hoog zal de subsidie Praktijkleren 2023-2024 zijn voor mijn organisatie? Nu de aanvragen zijn ingediend, ontvangen wij deze vraag regelmatig. Het exacte normbedrag blijft gissen tot het moment dat de beschikkingen op de mat vallen. Het ministerie van OCW heeft zich wél uitgesproken over de verwachte verdeling van de Praktijkleren budgetten van het schooljaar 2023-2024. Onze Specialist Praktijkleren Ellemarie zet de inschattingen voor je uiteen.
Wat wij doen
OAZ ontzorgt
Ons vaste team van HR specialisten ontzorgt je volledig in het proces van subsidie Praktijkleren aanvragen. Wij brengen de volledige doelgroep in kaart, richten een effectieve projectadministratie in, en verzorgen zowel de administratieve onderbouwing als de subsidieaanvraag.
Dankzij onze jarenlange ervaring signaleren wij vaak extra leerlingen die anders buiten beeld zouden blijven. Met ons online portal MijnOAZ krijg je inzicht in jouw subsidiedossier en de voortgang van onze werkzaamheden.
Krijg je een controle door de RVO? Een incomplete administratie kan zorgen voor veel rompslomp en soms zelfs boetes. OAZ begeleidt jaarlijks dergelijke controles. Door onze ervaring zien we snel welke informatie ontbreekt en hoe we dit oplossen naar tevredenheid van de RVO. We helpen je om je administratie compleet aan te leveren en onnodige financiële lasten te voorkomen.
Onze werkwijze
Accountmanager
Onze Accountmanager komt bij je langs voor een eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor jouw organisatie op gebied van Praktijkleren. Daarnaast bespreekt de Accountmanager steeds de ontwikkelingen en voortgang.
Specialist Opleidingen
De Specialist houdt overzicht over alle binnenkomende documenten en bewaakt de gestelde deadlines. Ook houdt de Specialist alle ontwikkelingen van de subsidieregeling in de gaten en informeert jou over eventuele wijzigingen.
Consultant
Onze Consultant komt periodiek langs om alle nodige informatie op te halen en te verwerken die nodig is voor een complete subsidieaanvraag.
Medewerker Backoffice
Onze Medewerker Backoffice zorgt dat alle administratie voor de subsidieregeling wordt verwerkt in ons online portal MijnOAZ.
Vaak zijn organisaties zelf al goed bezig met de regeling Praktijkleren, maar toch zien we steeds dezelfde fouten voorkomen. Dit heeft te maken met het stapelen van subsidies of uitzonderingen in de regeling. In onze whitepaper behandelen we de drie grootste opleidingssubsidies en komt het volgende aan bod:
- welke opleidingen komen in aanmerking voor subsidie?
- tips voor een perfecte subsidieadministratie;
- stapelen van subsidies, wat is er mogelijk?
- op welke uitzonderingen moet je letten?
Onze HR Specialisten
Arjan Pijnen
Specialist Ontwikkeling en Projecten
Elena Maranus
Specialist No-riskpolis
Nikita Tichelaar
Consultant
Sigrid Back
HR Manager a.i.
Dorrit Booij
Consultant
Kim van Vlierden
Medewerker Backoffice
Mohamed Najim
Specialist SROI
Elisabeth Tuppert
Accountmanager
Niels Gort
Consultant
Marvin Timman
Adviseur Instroom
Denise van Goudswaard
Operationeel Manager
Gitte Voorburg
Adviseur Instroom
Fleur Mes
Teammanager Consultants
Liesbeth Bouter
Adviseur Opleidingen
Rik Hartman
Functioneel Beheerder
Bram Bloemen
Teammanager Instroom
Lieke Bakker
Specialist Stagefonds
Ward Konijnendijk
Manager Controle, Financiën en Administratie
Azra Resic
Specialist Sociale Zekerheid
Ellemarie Slabbekoorn
Specialist Praktijkleren
Wat zijn de voordelen Praktijkleren?
Als werkgever kun je investeren in beter opgeleid personeel en zijn medewerkers beter voorbereid in hun start op de arbeidsmarkt.
Tot wanneer geldt de regeling Praktijkleren?
Eind 2023 publiceerde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de aangepaste subsidieregeling Praktijkleren, die bevestigd dat de regeling wordt verlengd tot en met schooljaar 2027-2028.
Waarom moet je de subsidie achteraf aanvragen?
Middels Praktijkleren ontvangen werkgevers een vergoeding voor de begeleiding van een leerling of student. Dit is op basis van het aantal werkelijk gerealiseerde praktijkleerplaatsen en het aantal weken begeleiding dat de student heeft ontvangen.
Hoe lang moeten de documenten bewaard worden?
Voor iedere leerling waarvoor je subsidie ontvangt, moet je verantwoordingsdocumenten kunnen overleggen als de RVO een controle aankondigt. Een werkgever is verplicht deze documenten tot vijf jaar na het studiejaar van de aanvraag te bewaren.
Mag je de subsidie Praktijkleren combineren of stapelen met andere subsidies?
Ja, het combineren of stapelen van Praktijkleren met andere subsidieregelingen is mogelijk. Let hierbij op dat dit ook bij de andere subsidieregelingen niet is uitgesloten.
Hoeveel Praktijkleren subsidie ontvang je per leerling? En waarvan is dat afhankelijk?
Het maximale subsidiebedrag bedraagt 2.700 euro per leerling en hangt af van het aantal weken praktijkbegeleiding die de leerling ontvangt in het betreffende schooljaar.
Wat heb je nodig om een aanvraag Praktijkleren in te dienen?
Om een aanvraag in te dienen bij de RVO moet je beschikken over een E-Herkenning op minimaal niveau 3.
Wanneer ontvang ik de subsidie Praktijkleren?
Na de aanvraagdeadline op 17 september besluit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over alle ingediende aanvragen. Het ministerie beslist uiterlijk 13 weken na de deadline over de aanvragen van voorafgaand studiejaar.
Heeft OAZ voor jou de aanvraag Praktijkleren ingediend, dan ontvangen wij halverwege december de beslissing en informeren we jou over de vervolgstappen. Heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op via jouw Accountmanager, mail naar info@oaz.nl of bel direct 088 5600 700.
Wanneer voert de RVO controles uit?
Van januari tot en met oktober voert de RVO controles uit op reeds ingediende aanvragen. Dit gebeurt op basis van een steekproef.