Bereid je voor op de eindverantwoording voor Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024

Heeft jouw organisatie begin dit jaar subsidie aangevraagd via het Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024? Dan nadert de deadline voor het indienen van de eindverantwoording. In dit artikel legt onze Specialist Iris uit hoe jij je daarop alvast kunt voorbereiden.

Wat is het Opleidingsfonds Wijkverpleging?

Met het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging wordt onder andere 60 miljoen euro vrijgemaakt voor het eenmalige Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024. Het doel van dit fonds is kostendekkend opleiden in de wijkverpleging. Het is een aanvulling op bestaande subsidies, zoals Praktijkleren en SectorplanPlus.

Met  het Opleidingsfonds kunnen werkgevers subsidie aanvragen voor medewerkers die een BBL of hbo duaal beroepsopleiding volgen in de wijkverpleging, waaronder:

  • Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2)
  • Verzorgende IG (niveau 3)
  • Verpleegkundige (niveau 4 of 6)
  • Mbo-certificaat (deelopleiding)

De normbedragen per leerling liggen tussen de 1.035 euro en 3.614 euro per maand. Deze zijn afhankelijk van de leeftijd van de leerling, de opleidingsvorm en het opleidingsjaar. Bij een overvraagd budget zullen de gelden naar rato worden verdeeld.

Eindverantwoording indienen

De organisaties die begin 2024 een aanvraag hebben ingediend, ontvangen de gelden nadat zij de eindverantwoording hebben ingediend. De eindverantwoording onderbouwt het aantal leerlingen en de gemaakte kosten gedurende de subsidieperiode. De deadline voor het indienen van deze onderbouwing is vrijdag 31 januari 2025. Het gaat om de volgende drie documenten:

  1. Formulier definitieve aantallen

Uitgesplitst naar de verschillende categorieën

  1. Bestuursverklaring

Waarin de bestuurder bevestigt dat de definitieve aantallen kloppen

  1. Rapportageplan

Waaruit de inspanningen van de werkgever blijken voor een goed opleidings-/ leerklimaat.

Na het indienen van de eindverantwoording worden aanvragen steekproefsgewijs nader gecontroleerd door Zorgverzekeraars Nederland. Aanvullend kan dan gevraagd worden om leerarbeidsovereenkomsten, bewijzen van beëindiging en salarisstroken van de studenten.

Zo kun jij je alvast voorbereiden

De exacte voorwaarden voor het indienen en de formats voor de eindverantwoording maakt de subsidieverstrekker op een later moment bekend. Maar je kunt alvast wat voorbereidende werkzaamheden doen, waar je het liefst wat langer de tijd voor hebt. Je kunt starten met overzicht van alle leerlingen die in aanmerking komen voor subsidie en hun geboortedatum, opleiding en eventuele stop- of diplomadatum. Krijg je hierbij graag wat ondersteuning van onze specialisten? Informeer naar de mogelijkheden via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom het Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024 of andere opleidingssubsidies? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.