SectorplanPlus stopt per 1 januari 2026 definitief
De subsidieregeling SectorplanPlus stopt definitief per 1 januari 2026. Het ministerie van VWS heeft besloten om de subsidieregeling SectorplanPlus niet te verlengen. In dit artikel lees je hoe je nog optimaal gebruikmaakt van de gereserveerde subsidie voor jouw organisatie en hoe je je voorbereidt op een toekomst zonder SectorplanPlus.
SectorplanPlus stopt per 1 januari 2026
Het ministerie van VWS stelt met SectorplanPlus 2024-2025 voor de laatste keer subsidie beschikbaar voor het opleiden van zorgprofessionals. In totaal is er 136 miljoen euro verdeeld tijdens de laatste aanvraagronde. De werkgevers waarvoor subsidie is gereserveerd, kunnen deze gelden nog tot en met 31 december 2025 gebruiken.
Dit jaar keren de werkgeversverenigingen naar verwachting nog drie keer een voorschot uit, verspreid over het jaar. Je ontvangt dan 75 procent van de gerealiseerde subsidie, op basis van goedgekeurde registraties in het portaal. De resterende gelden ontvang je in 2026 bij de eindafrekening.
SectorplanPlus stopt mede doordat landelijke financiering voor arbeidsmarktbeleid vanaf 2026 vervalt. VWS bezuinigt ruim 130 miljoen euro op structurele middelen voor instroom, opleiding en behoud van zorgpersoneel.
Druk op opleidingsbudgetten neemt toe
Naast het wegvallen van SectorplanPlus verdwijnt ook het Stagefonds Zorg vanaf 2028. Dat zet de opleidingsbudgetten van veel zorgorganisaties flink onder druk.
RegioPlus blijft benadrukken hoe belangrijk het is om te blijven investeren in ontwikkeling en behoud van personeel. Opleiden blijft nodig om nieuwe collega’s aan te trekken en te behouden. In een recent position paper pleit RegioPlus voor structureel 100 miljoen euro per jaar voor opleiden en instroom buiten het ziekenhuis.
Drie tips om je goed voor te bereiden
- Benut de subsidie optimaal
Heb jij een subsidieaanvraag SectorplanPlus 2024-2025 ingediend? Dan heb je destijds een globale inschatting gegeven van de gepland activiteiten. Bij de verantwoording is echter ruimte om ook andere activiteiten mee te nemen, mits deze voldoen aan de subsidievoorwaarden. Kijk dus goed wat je allemaal kunt meenemen in jouw verantwoording. - Bereid je begroting voor op 2026
Houd nu al rekening met het verdwijnen van deze subsidie. Breng de financiële impact in kaart en bespreek dit tijdig intern, zodat je budgetten hierop kunt aanpassen. - Verken alternatieve subsidies
Er zijn meerdere subsidies en regelingen beschikbaar die opleidingskosten (gedeeltelijk) kunnen dekken. Oriënteer je op de verschillende subsidiemogelijkheden en neem op tijd actie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
We denken graag met je mee
Bij OAZ ondersteunen we organisaties dagelijks met subsidies, financiële voordelen en kostenbesparing op HR-gebied. We weten welke regelingen er zijn en hoe je die slim inzet. Wil je weten hoe je jouw opleidingsbudget vanaf 2026 op peil houdt? Neem gerust contact op via info@oaz.nl of 088 5600 700.
Download onze Whitepaper Opleidingssubsidies
Structureel investeren in het opleiden van jouw personeel. Hier zijn tal van financiële tegemoetkomingen voor beschikbaar.