Subsidiekansen voor duurzame inzetbaarheid in de zorg

De subsidieregeling MDIEU heeft een enorm budget. Binnenkort kan je aanspraak maken op deze subsidiepot door je in te schrijven voor projecten van branchevereniging StAZ met het thema duurzame inzetbaarheid. Mocht je hiervan gebruik willen maken, houd de ontwikkelen dan goed in de gaten. Tijdens een soortgelijke aanvraagronde voor de VVT-sector was het maximum aantal aanmeldingen snel bereikt.

MDIEU, duurzame inzetbaarheid op maat

MDIEU staat voor Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden. De regeling stelt geld beschikbaar voor sectoren die investeren in duurzame inzetbaarheid. Voor een periode van vijf jaar (2021-2025) gaat het om een bedrag van 964 miljoen euro. Zodra de regeling is afgelopen zou duurzame inzetbaarheid een vanzelfsprekend en belangrijk onderdeel moeten zijn van de manier waarop Nederland werkt. Dit is in elk geval het doel van de MDIEU.

Financieren projecten binnen de ziekenhuisbranche

StAZ is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de ziekenhuisbranche. Zij voerden eerder een sectoranalyse uit waarbij zes belangrijke thema’s zijn vastgesteld. Het belang van duurzame inzetbaarheid komt daar duidelijk in naar voren.

In 2022 werd door StAZ een aanvraag ingediend voor subsidie vanuit de MDIEU middels een activiteitenplan. Met de subsidie die beschikbaar is gesteld voor de ziekenhuisbranche, kunnen organisaties zich binnenkort kosteloos inschrijven voor specifieke activiteiten en projecten met het thema duurzame inzetbaarheid. “Momenteel voeren wij offerteprocedures om uitvoerders voor deze projecten te selecteren,” verklaarde StAZ.

Zes belangrijke thema’s uit de MDIEU

De subsidie voor de projecten van StAZ is afkomstig uit de MDIEU. “De activiteiten en doelen per project zijn daarom behoorlijk vastomlijnd.” De thema’s van de projecten zijn:

  1. Generatiebeleid
  2. Regio op rooster
  3. Strategische personeelsontwikkeling
  4. Dialoog over duurzame inzetbaarheid
  5. Mantelzorg
  6. Bewustwording duurzame in zetbaarheid

Mocht jouw organisatie dergelijke trajecten voor 2023 nog niet hebben ingekocht, dan is dit wellicht het afwachten waard en biedt dit kansen. Let er wel op dat er niet gestapeld mag worden met andere regelingen, zoals bijvoorbeeld de regeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KiPZ).

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (subsidie)mogelijkheden voor ziekenhuizen en andere zorgorganisaties op het thema Duurzame Inzetbaarheid? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via het formulier bovenaan deze pagina. Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze Specialist Thomas Pillen via info@oaz.nl of bel naar 088 5600 700.