Hoe de subsidie Praktijkleren bijdraagt aan talentontwikkeling binnen je bedrijf
De subsidieregeling Praktijkleren biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de kosten van het begeleiden van mbo- en hbo-studenten. De regeling is opgezet door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om werkgevers te stimuleren meer praktijkleerplaatsen te creëren. Omdat de begeleiding van studenten in het beroepsbegeleidende leerweg (bbl) traject tijd en geld kost, kunnen erkende leerbedrijven jaarlijks de subsidie Praktijkleren aanvragen. Meer informatie over deze subsidieregeling vind je op onze Praktijkleren-pagina.
Innovatieve inzichten met Praktijkleren: stimuleer talentontwikkeling
Een van de grootste voordelen van het inzetten van studenten in je organisatie is dat zij frisse, innovatieve inzichten brengen. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van jouw bedrijf. De subsidie Praktijkleren is dus niet enkel een financiële tegemoetkoming om studenten aan de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) een plek te bieden, of promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s) aan je bedrijf te koppelen, maar ook een kans voor jouw organisatie om mee te groeien met de ontwikkelingen in de markt.
Praktijkleren als strategie voor goed werkgeverschap en talentbehoud
Wanneer studenten binnen een organisatie praktijkervaring opdoen, is de kans groter dat ze na hun studie in dienst treden bij het bedrijf. Dit draagt bij aan medewerkerstevredenheid en helpt in tijden van arbeidsmarktkrapte bij het behoud van talent. Door te investeren in Praktijkleren, zorg je niet alleen voor een goed leerklimaat, maar bouw je ook aan een toekomstgericht personeelsbestand.
Voorwaarden voor de subsidie Praktijkleren
Wil je als werkgever in aanmerking komen voor de subsidie Praktijkleren? Dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat de subsidie effectief wordt ingezet voor de ontwikkeling en begeleiding van leerlingen en studenten binnen erkende leerbedrijven. Controleer of jouw organisatie aan de volgende criteria voldoet voordat je een aanvraag indient:
- is jouw organisatie geregistreerd als erkend leerbedrijf?
- resulteren de opleidingen van de medewerkers in een volledig diploma?
- voldoet het onderwijsprogramma aan een door de RVO vastgesteld aantal onderwijsuren?
Werkgevers kunnen de subsidie aanvragen voor specifieke groepen studenten, waaronder:
- leerlingen die een bbl mbo opleiding volgen met een erkende opleidingscode (voorheen crebo);
- leerlingen die een RIO (voorheen croho) erkende deeltijd of duaal hbo opleiding volgen binnen de sectoren hbo techniek, gezondheidszorg, hbo landbouw en natuurlijke omgeving, of gedrag en maatschappij;
- vmbo-leerlingen met een entree- of leer-werktraject, inclusief voortgezet speciaal- en beroepsonderwijs (VSO) en praktijkonderwijs (PRO);
- promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding (toio’s).
Meer over de verschillende soorten opleidingssubsidies lees je op onze pagina over opleidingssubsidies.
Benieuwd naar de mogelijkheden van Praktijkleren voor jouw organisatie? Download dan de whitepaper Opleidingssubsidies. Zoek je directe ondersteuning? Neem dan contact op met OAZ via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.
Blijf op de hoogte en ontdek jouw subsidiekansen
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Praktijkleren? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of bel 088 5600 700.
Whitepaper Opleidingssubsidies
Ontdek de mogelijkheden van opleidingssubsidies voor jouw organisatie.