Nieuwe subsidieregeling ‘Inrichten Opleidingsstructuur Wijkverpleging’

Vanaf maandag 30 september 2024 kunnen organisaties in de wijkverpleging die samenwerken op het gebied van opleiden, hiervoor subsidie aanvragen met de nieuwe regeling Inrichten Opleidingsstructuur Wijkverpleging (IOW). Onze specialist Iris licht de eenmalige regeling toe en legt uit waar een aanvraag aan moet voldoen. 

Inrichten Opleidingsstructuur Wijkverpleging

Het doel van de IOW-regeling is het vergroten van de opleidingscapaciteit in de wijkverpleging. De subsidie komt tegemoet in de projectkosten voor het ontwikkelen of intensiveren van een samenwerking tussen twee of meerdere zorgorganisaties in de wijkverpleging en een onderwijsinstelling. 

Wellicht komt de IOW-afkorting je bekend voor. Deze afkorting wordt namelijk ook gebruikt voor het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging, de IOW-opslag van de SectorplanPlus subsidie of doet sommigen denken aan het Opleidingsfonds Wijkverpleging. Het gaat hier echter niet om dezelfde regelingen, het ‘Inrichten Opleidingsstructuur Wijkverpleging’ is een compleet nieuwe en eenmalige regeling. 

Beschikbare subsidiegelden 

Het totale budget van de regeling bedraagt 9 miljoen euro. Je vraagt subsidie aan per samenwerkingsverband. Het subsidiebedrag dat je als samenwerkingsverband ontvangt als volgt opgebouwd: 22.500 euro per samenwerkingsverband plus 13.000 euro per deelnemende organisatie. Het subsidiebedrag per samenwerkingsverband is gemaximeerd op 100.500 euro. 

Subsidievoorwaarden

De activiteiten vinden plaats tussen het moment van aanvragen en 1 oktober 2025. Daarnaast bestaat het samenwerkings-verband uit een penvoerder, tenminste één andere zorgorganisatie in de wijkverpleging en een opleider (RIO-erkend). De penvoerder is een zorgorganisatie in de wijkverpleging met een WTZA-vergunning en een erkend leerbedrijf.

Aanvraag indienen

Het aanvraagtijdvak opent op maandag 30 september 2024 en sluit op donderdag 31 oktober 2024. De aanvraag wordt ingediend door een penvoerder. Indien het budget van regeling wordt overvraagd geldt een wie-het-eerst-komt-principe.

Bij het indienen van een aanvraag stuur je de volgende documenten mee: 

  • een samenwerkingsovereenkomst (getekend door de bestuurders van alle deelnemende organisaties); 
  • activiteitenplan; 
  • de-minimisverklaring.  

 Ondersteuning bij de aanvraag

Heeft jouw organisatie concrete plannen voor een dergelijk samenwerkingsverband? Onze specialisten helpen je graag om dit te vertalen naar een volledige en correcte aanvraag en zo snel als mogelijk in te dienen bij het ministerie. Download onze factsheet voor meer informatie over onze werkwijze of neem contact op met een van onze specialisten via info@oaz.nl of 088 5600 700.