Recht op regres? Twee handige lijstjes op rij

Wanneer een van je medewerkers door toedoen van een derde arbeidsongeschikt is geworden, kan je als werkgever middels regresrecht de loonlasten en de kosten van re-integratie verhalen. Een lastig proces, maar in sommige gevallen zeer de moeite waard.

Recht op regres?

Om te beoordelen of je situatie in aanmerking komt voor regresrecht is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Heeft het ongeval niet meer dan vijf jaar geleden plaatsgevonden?
  2. Is het verband tussen het ongeval en de arbeidsongeschiktheid van de medewerker in voldoende mate aannemelijk te maken?
  3. Kan de aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeval worden aangetoond?
  4. Zijn er schadecomponenten die voor vergoeding in aanmerking komen?

Zijn bovenstaande punten van toepassing op jouw situatie? Dan is regres wellicht aan de orde. Om je op gang te helpen, hebben we een top vijf van de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

1. Wanneer is er sprake van regres?

Als een derde partij aansprakelijk is voor het veroorzaken van een ongeval dat als gevolg heeft dat de medewerker arbeidsongeschikt raakt, kan de werkgever zijn loonkosten verhalen op de veroorzaker. Het ongeval hoeft niet werkgerelateerd te zijn, het kan ook gaan om een verkeersongeval, een medische fout of bijvoorbeeld een beet van een hond.

2. Waardoor wordt regres door de werkgever beperkt?

Het maximaal te verhalen bedrag van de werkgever is gelimiteerd tot het ‘civiele plafond’. Dit houdt in dat de werkgever enkel het bedrag kan verhalen dat ook het slachtoffer op de aansprakelijke persoon had kunnen verhalen. Werkgeverslasten vallen hierbuiten.

3. Welke schadelasten kunnen verhaald worden?

De werkgever kan de netto loonschade, plus vakantiegeld en eindejaarsuitkering, en een deel van kosten aan re-integratie van de medewerker verhalen.

4. Welke kosten aan re-integratie zijn te verhalen door de werkgever?

Als werkgever heb je de plicht een zieke medewerker te helpen bij de re-integratie bij ziekte. Hiervoor worden vaak kosten gemaakt. Deze kunnen in het geval van regres verhaald worden op de veroorzaker. Je kan hierbij denken aan revalidatiekosten, het aanpassen van de werkplek en bijscholing in het kader van herstel.

5. Kun je regres verhalen met terugwerkende kracht?

Als werkgever kun je tot vijf jaar na de eerste verzuimdag loonschade met terugwerkende kracht verhalen op de veroorzaker.

Denk je in aanmerking te komen voor regresrecht en zoek je hulp en begeleiding in dit traject? OAZ kan je helpen. Neem contact op met onze specialist regresrecht Anastasiya de Vaal via info@oaz.nl of bel direct 088 5600 700.