Wat is de regeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg?
Ziekenhuizen worden steeds vaker geconfronteerd met een complexe patiëntenzorg. Daarbij is het van belang dat de kennis en vaardigheden van het personeel actueel zijn. De subsidieregeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg* (SO-MSZ) biedt daarin een financiële tegemoetkoming voor organisaties die medisch specialistische zorg leveren en investeren in het opleiden van personeel. Personeel dat zo in staat is om ook in de toekomst zorgverlening adequaat te blijven leveren.
Wil je de SO-MSZ aanvragen of verantwoorden? OAZ ontzorgt je in het gehele proces van de subsidieaanvraag tot en met de administratieve eindverantwoording.
Wanneer kom je in aanmerking voor de SO-MSZ?
De subsidieregeling SO-MSZ is in het leven geroepen om organisaties die medisch specialistische zorg leveren te ondersteunen in de investering in kennis en vaardigheden van medewerkers. Zorgorganisaties die zorg leveren op basis van de Zorgverzekeringswet (Zvw) kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie.
De SO-MSZ als “opvolger” van de KiPZ?
De regeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg (SO-MSZ) is vanaf 2025 de “opvolger” van de regeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KiPZ). De nieuwe regeling verschilt flink van zijn voorganger, de grootste verschillen zijn als volgt:
- de administratieve verantwoording is omvangrijker, onder andere doordat je de werkelijke loonkosten moet onderbouwen;
- er is sprake van 50% cofinanciering;
- er wordt maximaal 3 miljoen euro aan subsidie per opleidingsproject verleend;
- minder activiteiten komen in aanmerking voor subsidie, zo zijn kosten aan wettelijk verplichte bij- en nascholingen (zoals de BIG-registratie) niet langer subsidiabel.
Wat is er nodig voor de SO-MSZ aanvraag?
De aanvraagperiode voor het subsidiejaar 2025 opent op 2 december en sluit op 30 december 2024. Voor het subsidiejaar 2026 geldt een vergelijkbare aanvraagperiode in december 2025. Voor de subsidieaanvraag SO-MSZ is nodig:
- een strategisch opleidingsplan;
- een jaarplan;
- een activiteitenplan met begroting;
- een verklaring van werknemersvertegenwoordiging, waaruit blijkt dat deze met het jaarplan heeft ingestemd;
- een jaarrekening van 2023 en overzicht van Zvw-omzet (inclusief stempel van de Accountant).
De subsidiegelden moeten worden besteed aan activiteiten die genoemd staan in het strategisch opleidingsplan en het jaarplan. In het strategisch opleidingsplan moet tenminste één van de volgende thema’s duidelijk naar voren komen:
- sociale en technologische innovaties;
- werk anders inrichten en het bevorderen van werkplezier;
- vergroten van duurzame inzetbaarheid;
- samenwerken binnen de organisatie en/of met externe partners.
Het laatste nieuws over de SO-MSZ
Subsidie SO-MSZ 2025 aanvragen
De subsidieregeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg (SO-MSZ) 2025 biedt zorgorganisaties financiële ondersteuning voor opleidingsprojecten. Aanvragen voor het subsidiejaar 2025 kan van 2 tot en met 30 december 2024. Onze Specialist SO-MSZ Robert de Kuijer licht je de belangrijke aandachtspunten toe voor de SO-MSZ 2025 aanvraag.
Bekijk hier wat nodig is voor de aanvraag SO-MSZ 2025
Conceptregeling Strategisch Opleiden MSZ gepubliceerd
De regeling KiPZ komt na 2024 te vervallen. Het ministerie van VWS is onlangs gekomen met de opvolger, die momenteel nog in concept staat. De subsidieregeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg (SO-MSZ) kan van 2 tot en met 30 december 2024 worden aangevraagd. De nieuwe subsidie SO-MSZ verschilt in een aantal opzichten flink van de KiPZ, verschillen die van invloed zijn op de subsidiegelden en de verantwoording. Onze Specialist Robert licht de belangrijkste verschillen toe.
Wat wij doen
OAZ ontzorgt
Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vast team van HR specialisten ontzorgt je in het hele proces. Van het toetsen van de nodige documentatie voor de aanvraag, het inrichten van een effectieve projectadministratie tot en met de administratieve onderbouwing van de subsidieaanvraag.
Gedurende het subsidiejaar monitoren we de voortgang van de aanvraag. We geven steeds advies over de kosten die zijn opgenomen in de aanvraag. Daarnaast zorgen we er voor dat je niet onterecht dubbel subsidie ontvangt voor activiteiten die in de aanvraag zijn opgenomen.
Je dient alle kosten te verantwoorden waarvoor je subsidie hebt ontvangen. Wij helpen jou daarbij door gezamenlijk te zorgen voor een activiteiten- en financieel verslag én zorgen dat alles correct en tijdig bij de accountant wordt aangeleverd en wordt ingediend bij de subsidieverstrekker.
Gedurende het jaar word je op de hoogte gehouden van de status van jouw aanvraag en nemen we jou de administratie uit handen. We geven advies over het optimaal benutten van alle subsidiabele activiteiten. Zo weet je zeker dat de subsidie optimaal is aangevraagd!
Accountmanager
Onze Accountmanager komt langs voor een eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op gebied van SO-MSZ. Daarnaast bespreekt de Accountmanager steeds de ontwikkelingen en voortgang van jouw subsidieaanvraag en -verantwoording.
Specialist
De Specialist voert dossieranalyse uit, geeft aan de hand hiervan advies en stuurt bij waar nodig. Ook houdt de Specialist alle ontwikkelingen van de subsidieregeling in de gaten en informeert jou over eventuele wijzigingen.
Consultant
Onze Consultant komt periodiek langs om alle nodige informatie op te halen en te verwerken die nodig is voor een complete subsidieaanvraag en de administratieve verantwoording.
Onze HR Specialisten
Bart van de Velde
Adviseur Ontwikkeling en Projecten
Nikita Tichelaar
Consultant
Lotte van der Giessen
Tekstschrijver
Jelmer Snoek
Commercieel Medewerker
Arjan Pijnen
Specialist Ontwikkeling en Projecten
Amber de Grouw
Medewerker Backoffice
Janine Roodbol
Adviseur Opleidingen
Laura Musters
Medewerker Bedrijfsvoering
Alinda Mastenbroek
Teammanager Ontwikkeling en Projecten
Joep van Leeuwen
Medewerker Backoffice
Sander Rensen
Medewerker Backoffice
Lieke Bakker
Specialist Stagefonds
Sasja de Boer
Medewerker Backoffice
Robert de Kuijer
Specialist Ontwikkeling en Projecten
Nicole Lekkerkerk
Adviseur Opleidingen
Richelle Fisser
Consultant
Aline van der Laak
Teammanager Opleidingen
Sylvia Kroon
Adviseur Opleidingen
Danny van Loon
Accountmanager
Sigrid Back
HR Manager a.i.
Wat is de deadline voor de aanvraag SO-MSZ voor subsidiejaar 2025?
Het ziet er nu naar uit dat het aanvraagtijdvak voor 2025 opent op maandag 2 december 2024 en sluit op 30 december 2024 om 16.00 uur.
Wat is er nodig voor de SO-MSZ aanvraag?
Bij het indienen van een aanvraag stuur je de volgende documenten mee:
- strategisch opleidingsplan;
- jaarplan
- activiteitenplan met begroting
- verklaring van werknemers-vertegenwoordiging, waaruit blijkt dat deze met het jaarplan heeft ingestemd;
- jaarrekening van 2023 (met stempel van de Accountant)
In hoeverre wijkt de SO-MSZ af van de KiPZ?
De nieuwe regeling verschilt flink van zijn voorganger, waarbij de belangrijkste verschillen zijn:
- de administratieve verantwoording is omvangrijker, onder andere doordat je de werkelijke loonkosten moet onderbouwen;
- er is sprake van 50% cofinanciering;
- er wordt maximaal 3 miljoen euro aan subsidie per opleidingsproject verleend;
- minder activiteiten komen in aanmerking voor subsidie, zo zijn kosten voor de BIG-registratie niet langer subsidiabel.
Wat is het doel van de subsidieregeling SO-MSZ?
De subsidieregeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg* (hierna: SO-MSZ) heeft als doel organisaties, die medisch specialistische zorg leveren, te stimuleren de benodigde investeringen in personeel te realiseren. Personeel dat zo in staat is om ook in de toekomst zorgverlening adequaat te blijven leveren.
*De regeling SO-MSZ staat voorlopig nog in concept, rond 22 november 2024 wordt de definitieve versie verwacht.
Welke thema's zijn onderdeel van het strategisch opleidingsplan?
De subsidiegelden moeten worden besteed aan activiteiten die genoemd staan in het strategisch opleidingsplan en het jaarplan. In het strategisch opleidingsplan moet tenminste één van de volgende thema's duidelijk naar voren komen:
- sociale en technologische innovaties;
- werk anders inrichten en het bevorderen van werkplezier;
- vergroten van duurzame inzetbaarheid;
- samenwerken binnen de organisatie en/of met externe partners.