Wat is de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg?
In 2024 werd de tijdelijke subsidieregeling STOZ voor het eerst is opengesteld voor organisaties om de inzet van digitale en hybride processen in de zorg aan te moedigen. In 2025 wordt met deze regeling 27 miljoen euro beschikbaar gesteld. Door nieuwe innovaties te ontwikkelen en bestaande innovaties te implementeren geeft het ministerie van VWS een impuls aan het inzetten van zorgtechnologie op de werkvloer. In het bijzonder is de STOZ bedoeld voor arbeidsbesparende processen, waardoor zorgmedewerkers meer tijd krijgen om zich te richten op hun kerntaken.
OAZ is jouw kennispartner op het gebied van de STOZ. Met ons team ervaren specialisten ondersteunen we jou met het aanvragen en verantwoorden van deze subsidie. Ben je benieuwd hoe je in aanmerking komt voor de STOZ en/of wil je de STOZ-subsidie aanvragen of verantwoorden? OAZ ontzorgt je in het gehele proces van de subsidieaanvraag tot en met de administratieve eindverantwoording.
Wat is het doel van de STOZ?
De STOZ-subsidie is in het leven geroepen om het werk van medewerkers in de zorg te verminderen of verlichten door het proces van zorg te digitaliseren. De STOZ is bedoeld voor:
- zorgorganisaties die technologie willen inzetten voor zorginnovaties;
- organisaties die zich richten op de ontwikkeling en/of implementatie van technologie in de zorgsector;
- zorgorganisaties die willen investeren in technologie die bijdraagt aan de kwaliteitsverbetering en/of een efficiënter zorgaanbod.
De STOZ subsidievoorwaarden; waar moet je aan voldoen?
De aanvrager is:
- een aanbieder van zorg ondersteuning volgens de Wmo 2015, Zvw, Wlz, Jeugdwet of Wpg;
- een samenwerkingsverband, waar de penvoerder een rechtspersoon is zonder winstoogmerk.
Het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd duurt maximaal 3 jaar en richt zich op:
- De implementatie en/of bredere toepassing van digitale of hybride zorg- en ondersteuningsprocessen.
- Het structureel verankeren van digitale of hybride zorg- en ondersteuningsprocessen in de reguliere werkprocessen.
- De opleiding van zorg- en ondersteuningsmedewerkers.
- De begeleiding van cliënten en/of mantelzorgers bij het gebruik van deze processen.
- Het waarborgen van digitale of hybride zorg- en ondersteuningsprocessen binnen inkoop- en contractafspraken met inkopers.
Deadlines STOZ en subsidiegelden
Vanaf 6 januari 2025 tot en met 30 september 2025 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor projecten die zich richten op innovatie en technologie in de zorg en ondersteuning.
Met de STOZ krijg je subsidie voor:
- Projectmanagement: coördinatie van samenwerkingspartners, werkzaamheden, planning, kosten, resultaten en evaluatie.
- Implementatie: opschaling en inbedding van digitale/hybride processen, instructie aan cliënten en borging in inkoop- en contractafspraken.
- Interne communicatie: betrekken, trainen en opleiden van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
- Kennisdeling: verspreiding van lessen en resultaten naar andere zorg- of ondersteuningsaanbieders.
Beoordelingscriteria STOZ aanvraag
De STOZ-regeling biedt een uitstekende kans voor zorgorganisaties die willen investeren in technologische innovaties die de zorg verbeteren. Het is van groot belang om goed voorbereid te zijn bij het aanvragen van de subsidie. Zorg voor een goed doordacht projectplan, stel een duidelijke begroting op, en houd de deadlines goed in de gaten. Door in te zetten op technologische oplossingen die de zorg verbeteren, kunnen organisaties niet alleen hun eigen zorgprocessen optimaliseren, maar ook bijdragen aan een bredere verbetering van de zorgsector.
Het laatste nieuws over de STOZ
De STOZ in de praktijk: alles wat je moet weten
De regeling is ontwikkeld om de werkdruk van medewerkers in de zorg te verlichten door het processen binnen zorgorganisaties te digitaliseren. Ben je op zoek naar methodes om je werkflow te digitaliseren en wil je samenwerken met andere aanbieders of inkopers? Dan is de STOZ mogelijk de oplossing voor jou. Lees meer
Wat wij doen
OAZ ontzorgt
Gaan wij voor jou aan de slag? Ons vast team van HR specialisten ontzorgt je in het hele proces. Van het analyseren van het jaarplan en de begroting, het inrichten van een effectieve projectadministratie tot en met de administratieve onderbouwing van de subsidieaanvraag.
Gedurende het subsidiejaar monitoren we de voortgang van de aanvraag en zorgen we er voor dat de administratie compleet wordt gemaakt. We geven steeds advies over de kosten die zijn opgenomen in de aanvraag. Daarnaast zorgen we er voor dat je niet onterecht dubbel subsidie ontvangt voor activiteiten die in de aanvraag zijn opgenomen.
Je dient alle kosten te verantwoorden waarvoor je subsidie hebt ontvangen. Wij helpen jou daarbij door gezamenlijk te zorgen voor een activiteiten- en financieel verslag én zorgen dat alles correct en tijdig bij de accountant wordt aangeleverd.
Gedurende het jaar wordt je op de hoogte gehouden van de status van jouw aanvraag en nemen we jou de administratie uit handen. We geven advies over het optimaal benutten van alle subsidiabele activiteiten. Zo weet je zeker dat de subsidie optimaal is aangevraagd!
Factsheet STOZ
De STOZ, welke projecten komen hiervoor in aanmerking en waar let je op bij de aanvraag en verantwoording? OAZ ontzorgt jou hierin van A tot Z. In onze factsheet lichten we toe hoe we samen met jou de STOZ voor jouw organisatie realiseren. In drie stappen leggen we onze werkwijze uit.
Accountmanager
Onze Accountmanager komt langs voor een eerste afspraak. Hierin bespreken we de mogelijkheden voor je organisatie op gebied van STOZ. Daarnaast bespreekt de Accountmanager steeds de ontwikkelingen en voortgang van jouw subsidieaanvraag en -verantwoording.
Specialist
De Specialist voert dossieranalyse uit, geeft aan de hand hiervan advies en stuurt bij waar nodig. Ook houdt de Specialist alle ontwikkelingen van de subsidieregeling in de gaten en informeert jou over eventuele wijzigingen.
Consultant
Onze Consultant komt periodiek langs om alle nodige informatie op te halen en te verwerken die nodig is voor een complete subsidieaanvraag en de administratieve verantwoording.
Onze HR Specialisten
Anne-Britt van der Hoeven
Teammanager a.i.
Bart van de Velde
Adviseur Ontwikkeling en Projecten
Kirsten de Ruijt
Marketing Manager
Jurgen Brouwers
Directeur
Dorrit Booij
Projectconsultant
Sylvia Kroon
Adviseur Opleidingen
Maikel Willemse
Teammanager Accountmanagers
Denise van Goudswaard
Operationeel Manager
Fleur Mes
Teammanager Consultants
Rinette van Wessel
Medewerker Backoffice
Gitte Voorburg
Adviseur Instroom
Nikita Tichelaar
Consultant
Ilona Janse – Moerdijk
Medewerker Backoffice
Joey van Tatenhove
Projectconsultant
Marjolijn de Jong
Adviseur Opleidingen
Jowana van ´t Veer-Metikoš
Specialist Sociale Zekerheid
Liesbeth Bouter
Adviseur Opleidingen
Petra Roosberg
Adviseur Sociale Zekerheid
Karlijn Maas
Medewerker Backoffice
Jurian van de Vliert
Adviseur Instroom
Wat is de Stimuleringsregeling Technologie in Zorg en Ondersteuning?
De STOZ is een subsidie bedoeld om de inzet van innovatieve technologieën in de zorg en ondersteuning te bevorderen. Het doel is om zorgverleners te ondersteunen bij het implementeren van technologische oplossingen die de kwaliteit van zorg verbeteren en de werkdruk verlichten.
Wie kan gebruik maken van STOZ?
Zorginstellingen, gemeenten, en andere organisaties in de zorg- en welzijnssector kunnen aanspraak maken op de STOZ. In sommige gevallen kunnen ook samenwerkingsverbanden tussen zorgaanbieders en technologieontwikkelaars in aanmerking komen.
Welke technologieën komen in aanmerking voor subsidie van de STOZ?
De STOZ ondersteunt technologieën die bijdragen aan efficiëntere zorg en ondersteuning, zoals e-health toepassingen, domotica, robotica, digitale communicatieplatforms en andere innovaties die zorg op afstand of zelfstandigheid van cliënten bevorderen.
Hoe kan ik een aanvraag indienen voor de STOZ?
Aanvragen voor de STOZ kunnen worden ingediend via het subsidieportaal van de betreffende overheidsinstantie. Hierbij is het belangrijk om een goed onderbouwd projectplan in te dienen, waarin de doelstellingen, verwachte impact en implementatiestrategie worden beschreven. Er gelden specifieke deadlines en criteria, dus controleer altijd de actuele voorwaarden.