Conceptregeling Strategisch Opleiden MSZ gepubliceerd

Het ministerie van VWS heeft het concept van de Subsidieregeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg (SO-MSZ) gepubliceerd. Het is de langverwachte opvolger van de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (KiPZ). Ondanks dat de regeling nog niet definitief is, zijn er wel al duidelijke verschillen zichtbaar tussen de twee regelingen. Onze specialist Robert licht ze toe.

Nieuwe subsidieregeling SO-MSZ verschilt van voorganger KiPZ

De regeling SO-MSZ zal in een aantal opzichten flink verschillen van zijn voorganger. Wij spreken daarom van een nieuwe regeling in plaats van over een verlenging (en kopie) van de KiPZ. Grote verschillen die invloed zullen hebben op de (hoogte van de) subsidie en de uitvoering zijn als volgt:

  • de administratieve verantwoording zal omvangrijker zijn, onder andere doordat je de werkelijke loonkosten zal moeten onderbouwen;
  • de subsidie wordt verstrekt op basis van 50 procent cofinanciering en er zal maximaal 3 miljoen euro subsidie per organisatie worden verleend;
  • er komen minder activiteiten in aanmerking voor subsidie, de kosten aan bijvoorbeeld BIG-registraties zijn niet meer subsidiabel;
  • de totale subsidie per organisatie zal naar onze verwachting derhalve lager uitvallen.

Subsidieaanvraag SO-MSZ 2025

Het ziet er nu naar uit dat het aanvraagtijdvak voor 2025 opent op maandag 2 december 2024 en sluit op 30 december 2024 om 16.00 uur. Met een aanvraag dien je de volgende documenten mee te sturen:

  1. een strategisch opleidingsplan;
  2. een jaarplan;
  3. een activiteitenplan met bijbehorende begroting;
  4. een verklaring van een werknemersvertegenwoordiging waaruit blijkt dat deze met het jaarplan heeft ingestemd;
  5. en de jaarrekening van 2023 (met stempel accountant).

In het strategisch opleidingsplan komt tenminste één van de onderstaande thema’s duidelijk naar voren:

  • sociale en technologische innovaties;
  • werk anders inrichten en het bevorderen van werkplezier;
  • vergroten van duurzame inzetbaarheid;
  • samenwerken binnen de organisatie en/of met externe partners

Is jouw organisatie voornemens een subsidieaanvraag in te dienen voor 2025? Bereid je dan alvast voor door de hierboven genoemde documenten te verzamelen.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom de SO-MSZ of andere opleidingssubsidies? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Heb je nog vragen over dit bericht? Neem dan contact op met onze specialist Robert de Kuijer via info@oaz.nl of 088 5600 700.