Alles wat je moet weten over eHerkenning en ketenmachtigingen

Vanaf 1 november gaat het UWV en andere overheidsorganisaties over op eHerkenning. Dit betekent dat het inlogproces zal veranderen, maar waarom? Overheidsinstanties regelen hun beveiliging voor het inloggen in hun portals nog op verschillende manieren. Hierdoor ben je in het bezit van meerdere inloggegevens. Door eHerkenning zal dit verleden tijd zijn. De komst hiervan betekent dat je binnenkort nog maar in het bezit zijn van één gebruikersnaam en één wachtwoord voor het inloggen bij bijvoorbeeld het UWV en de Belastingdienst.
Wat is eHerkenning en wat komt hier allemaal bij kijken? Wij leggen jou dit graag uit in dit artikel!

Is het niet hetzelfde als DigiD?

eHerkenning is een initiatief van de Rijksoverheid voor veilig inloggen bij (overheids)organisaties speciaal voor bedrijven. Kort gezegd: het is een DigiD, maar dan voor bedrijven.
Ondernemers of medewerkers van een organisatie kunnen zich door eHerkenning met één inlogmiddel veilig en eenvoudig online identificeren bij de verschillende (overheids)organisaties.

Vanaf 1 november 2019 zijn organisaties, zoals die van jou, die willen inloggen op de diensten van bijvoorbeeld het UWV verplicht om eHerkenning te gebruiken.
Het inloggen kan op de volgende twee manieren gaan:

  1. Een medewerker van je organisatie logt in met een eigen eHerkenning niveau 3. Niveau 3 betekent dat deze medewerker moet inloggen met een gebruikersnaam, wachtwoord en een sms- of pincode.
  2. Een medewerker van een intermediair (wij, OAZ, zijn intermediair) logt met een eigen inlogmiddel van eHerkenning (niveau 3) in namens jouw organisatie. In dit geval moet het inlogmiddel van eHerkenning gekoppeld zijn aan een ketenmachtiging.

Een ketenmachtiging, wat is dat?

Een ketenmachtiging zit als volgt in elkaar:
Je organisatie machtigt ons, OAZ, om namens jouw organisatie online diensten te verrichten bij bijvoorbeeld het werkgeversportaal van het UWV.

Voorbeeld: Een medewerker van OAZ wil inloggen in jullie werkgeversportaal. Om hier in te kunnen, heeft de medewerker van OAZ een ketenmachtiging nodig. Zodra hij/zij deze heeft kan hij/zij in het werkgeversportaal zijn/haar werkzaamheden voor jullie uitvoeren.

 

eHerkenning zal geleverd worden door zes verschillende leveranciers. Wij zijn met een van deze leveranciers een samenwerking aangegaan. Zij zullen de ketenmachtigingen verzorgen zodat wij in kunnen loggen in bijvoorbeeld jullie UWV werkgeversportaal om onze werkzaamheden te verrichten. Hiermee nemen wij veel werk voor je organisatie uit handen.

Zorg dat je op tijd aan de slag gaat met de overgang naar eHerkenning. De administratie hiervan kan namelijk veel tijd en werk met zich meebrengen. Wij staan klaar om jou hierbij te helpen!

Vragen?

Heb je vragen over eHerkenning of over ons proces? Neem dan gerust contact op met Roel Willemse. Hij helpt je graag verder. Stuur een mail naar privacy@oaz.nl of bel 088 5600 700.