Eigenrisicodrager worden voor de WGA?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de lasten van je arbeidsongeschikte medewerkers. Dit WGA-risico kan je middels een publieke verzekering bij het UWV onderbrengen, ook kan je ervoor kiezen om dit risico zelf te dragen.

Publiek of privaat verzekeren?

Als je kiest voor een publieke verzekering worden uitkeringen doorberekend aan de werkgevers middels de gedifferentieerde premie Whk. Wanneer een WGA-uitkering is toegekend aan een medewerker, draagt het UWV de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van jouw (ex-)medewerkers.

Kies je voor het eigenrisicodragerschap, dan zijn alle kosten en verantwoordelijkheden voor jou. Dit risico kan je vervolgens onderbrengen bij een private verzekeraar.. Kies je ervoor om het risico helemaal zelf te dragen, dan is er een garantstelling nodig. Je moet immers de lasten in alle gevallen kunnen blijven betalen, zodat je (ex-)medewerkers altijd hun uitkering kunnen blijven ontvangen.

Eigenrisicodrager worden?

Overstappen van het eigenrisicodragerschap naar de publieke verzekering bij het UWV, of andersom, kan eens in de drie jaar op 1 januari of 1 juli. Als je wilt overstappen moet je minimaal drie maanden van tevoren een verzoek indienen, dit is dus voor 1 april en 1 oktober.

Om een juiste keuze te kunnen maken is het verstandig om de voor- en nadelen goed in beeld te brengen. Als de keuze gemaakt is om te onderzoeken of men eigen risicodrager wil worden is het van belang dat de ondernemingsraad (OR) hierin betrokken wordt. Deze heeft namelijk adviesrecht hierin.

Wijziging in WGA-premie

Vanaf dit jaar zijn in juli de WGA-premies bekend gemaakt. Dat maakt dat er eerder en op basis van volledigere informatie een overweging gemaakt kan worden of het eigenrisicodragerschap interessant is. Ook is het goed om mee te nemen in je overweging vanaf 1 januari 2025 de staartlasten meegenomen worden in de reguliere gedifferentieerde WGA-premieberekening, wat voor UWV-verzekerde werkgevers tot een premiestijging zal leiden.

Terugkeer van eigenrisicodrager naar publiek verzekeren

Als je terugkeert van een eigenrisicodragerschap naar het publieke stelsel, dan blijf je verantwoordelijk voor de actuele en historische WGA-schadelasten voor de personen die op dat moment al ziek zijn. Dit loopt maximaal tien jaar door. Naast de staartlasten zijn er meer voor- en nadelen die horen bij het eigenrisicodragerschap.

Voordelen

  • als werkgever betaal je geen gedifferentieerde premie WGA binnen de werkhervattingskas;
  • regie in eigen handen. Je kunt zelf bepalen wanneer iemand wordt beoordeeld/herzien, zodat een uitkering wordt toegekend die past bij de situatie van dat moment;
  • het aantrekkelijkste moment om eigenrisicodrager te worden is op het moment dat er weinig tot geen medewerkers zijn die langdurig arbeidsongeschikt zijn.

Nadelen

  • de werkgever betaalt zelf de lasten van de WGA-uitkeringen en de kosten voor re-integratie;
  • een garantstelling in combinatie met een verzekering kan duur zijn;
  • de werkgever is zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van medewerkers voor maximaal tien jaar;
  • het aanspreken en tot actie aanzetten van (ex-)medewerkers die niet mee willen werken kan lastig zijn;
  • vergeet niet het uitlooprisico op het moment dat je een terugkeer naar het UWV overweegt.

Hulp nodig?

Heb je vragen over een eventuele overstap of ben je op zoek naar ondersteuning bij het in beeld brengen van de WGA-schadelasten van jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op via info@oaz.nl of ben 088 5600 700.