De STOZ in de praktijk: alles wat je moet weten
De Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (hierna: STOZ) biedt een financiële tegemoetkoming voor werkgevers in de zorgsector. De regeling is ontwikkeld om de werkdruk van medewerkers in de zorg te verlichten door het processen binnen zorgorganisaties te digitaliseren. Ben je op zoek naar methodes om je werkflow te digitaliseren en wil je samenwerken met andere aanbieders of inkopers? Dan is de STOZ mogelijk de oplossing voor jou.
Wat is de STOZ en wat zijn de doelen?
De STOZ richt zich op twee hoofddoelen:
1. het besparen en verlichten van de werkdruk voor zorg- en ondersteuningsmedewerkers;
2. het langer thuis kunnen blijven wonen van mensen met een chronische ziekte of beperking.
Door digitale of hybride processen toe te passen, kan naar verwachting jouw organisatie:
1. meer mensen met een zorgvraag helpen, zelfs met minder personeel;
2. de kwaliteit van leven van mensen met een chronische ziekte of beperking verbeteren;
3. zorgmedewerkers ondersteunen in het bieden van hoogwaardige zorg met een lagere werkdruk.
Subsidie aanvragen: Hoe werkt dat?
De nieuwe aanvraagronde voor de STOZ loopt van 6 januari tot en met 30 september 2025. Subsidie kan worden aangevraagd in drie routes:
Strategievorming: de route richt zich op het ontwikkelen van een strategie en implementatieplan voor het inzetten van digitale of hybride processen binnen de zorg of ondersteuning. Onder andere personeels- en advieskosten zijn hier subsidiabel. Het maximale subsidiebedrag voor de strategievorming is 25.000 euro.
Opschalingsprojecten: bij de route voor opschaling draait het om de implementatie en uitbreiding van reeds digitale of hybride processen in de zorg en ondersteuning. Om in aanmerking te komen, moeten de processen vermeld staan in het officiële STOZ-overzicht van de RVO. Voor projecten binnen deze route zijn subsidiebedragen beschikbaar vanaf 25.000 euro tot maximaal 750.000 euro.
Evaluatieprojecten: zoals bij opschalingsprojecten gaat het bij een evaluatieproject om de implementatie en opschaling van bestaande digitale en hybride processen. Het verschil is dat bij deze route de processen (nog) niet in het STOZ-overzicht van de RVO staan. Voor deze projecten is een evaluatie met waardebepaling vereist. Op basis hiervan, kunnen de processen mogelijk aan het overzicht worden toegevoegd. Evenals voor opschalingsprojecten, zijn voor evaluatieprojecten subsidiebedragen beschikbaar vanaf 25.000 euro tot maximaal 750.000 euro.
Het totaal beschikbare budget voor de periode tot en met 30 september 2025 is 27 miljoen euro.
Samenwerking als sleutel tot succes
Een belangrijke voorwaarde voor de STOZ-aanvraag is een samenwerkingsverband met andere zorgaanbieders of een inkoper. Je moet aantonen hoe de kennis en ervaring van de andere aanbieder benut wordt en hoe alle partijen bijdragen aan de plannen. Bij gebruik van een externe adviesorganisatie of kennisinstelling moet je bovendien een offerte toevoegen aan je aanvraag.
“Zo kan een aanbieder van zorg of ondersteuning een samenwerking aangaan met de gemeente. Door hun krachten te bundelen en kennis te delen, wordt de deur naar de STOZ geopend.” Thomas Pillen, Specialist STOZ bij OAZ.
Wat wordt er gesubsidieerd vanuit de STOZ?
De STOZ dekt diverse innovatieve plannen en bijbehorende kosten, zoals:
- AI-software voor planning;
- spraakgestuurd rapporteren
- valbescherming
- beeldzorg en telemonitoring
Daarnaast zijn de personeelskosten en eventuele advieskosten subsidiabel.
Welke documenten zijn er nodig voor een STOZ-aanvraag?
Om de aanvraag van je plannen in orde te maken, moet je enkele administratieve zaken aanleveren.
De implementatiestart : hierbij moet een activiteitenplan en een de-minimisverklaring worden aangeleverd.
Het opschalingsproject: voor het opschalen van bewezen processen moet een activiteitenplan worden aangeleverd, ook een begroting en een verklaring van samenwerking en financiering zijn noodzakelijk voor deze aanvraag.
Het evaluatieproject: hiervoor gelden vergelijkbare voorwaarden als bij het opschalingsproject, behalve dat bij evaluatieprojecten een waardebepaling moet worden uitgevoerd.
Jouw kennispartner voor de STOZ
OAZ is ervaren HR specialist en jouw partner in het benutten van subsidies binnen het HR-domein. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de STOZ of ben je benieuwd hoe de STOZ kan worden ingezet voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.