Nieuwe financiële impuls voor opleiden in de wijkverpleging 

Leidt jouw organisatie in 2024 BBL-of hbo-duaal leerlingen op in de wijkzorg? Dan kom je wellicht in aanmerking voor het nieuwe Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024. Het fonds is nog niet definitief gepubliceerd, maar dat verwachten we zeer binnenkort. In dit artikel lees je wat je moet weten voor de aankomende aanvraagronde van deze verwachte, nieuwe financiële impuls voor opleiden in de wijkverpleging. 

Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging 

Begin 2023 sloot het ministerie van VWS met verschillende veldpartijen het Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging. Met dit akkoord wordt volgend jaar 60 miljoen euro vrijgemaakt voor het opleiden van leerlingen in de wijkverpleging. Uit dit akkoord komt nu onder andere het Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024 voort.  

Kostendekkend opleiden in de wijkzorg 

De instreek van het Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024 is het kostendekkend opleiden met zorggerelateerde BBL- of hbo-duaal opleidingen in de wijkverpleging. Het fonds is voor werkgevers een aanvulling op reeds ontvangen subsidies, zoals Praktijkleren en SectorplanPlus.  

Voorwaarden aan aanvragers 

Wil je aanspraak maken op het fonds? Dan moet jouw organisatie in ieder geval hieraan voldoen: 

  • jouw organisatie is actief in de wijkverpleging en de activiteiten worden direct gefinancierd uit de Zorgverzekeringsweg (Zvw); 
  • jouw organisatie is op 1 januari 2024 een erkend SBB leerbedrijf en sluit met leerlingen een leer-arbeidsovereenkomst af. 

Aanvraag indienen Opleidingsfonds Wijkverpleging

Hoe de aanvraag en verantwoording er precies uit gaat te zien, is nu nog niet bekend, maar dit is wat wij ongeveer verwachten: 

  • er komt in 2024 één aanvraagronde. De verwachting is dat de aanvraagperiode start op 1 januari en sluit op 1 februari 2024; 
  • de aanvraag zal naar verwachting een inschatting zijn van het aantal leerlingen dat jouw organisatie verwacht op te leiden in 2024; 
  • na afloop zullen de aanvragers de definitieve aantallen administratief moeten verantwoorden. Daarna volgt de uitbetaling. 

Wij verwachten op zeer korte termijn de definitieve publicatie van het Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024. Zodra het zo ver is, zullen we opnieuw een informerend artikel delen.

Op de hoogte blijven 

Blijf op de hoogte van de publicatie van het nieuwe Opleidingsfonds Wijkverpleging 2024 en andere ontwikkelingen op het gebied van opleidingssubsidies. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via het onderstaande formulier en mis niets.