Verbeterde voorwaarden subsidieregeling Praktijkleren

Van 2 juni tot en met 16 september 2021 is het voor werkgevers wederom mogelijk om de subsidieregeling Praktijkleren aan te vragen. Praktijkleren is al jaren een regeling waar veel gebruik van wordt gemaakt. Het grote animo heeft in eerdere subsidiejaren ertoe geleid dat de normbedragen steeds naar beneden zijn bijgesteld. In april van dit jaar was er al een extra ophoging van het budget voor de regeling aangekondigd, om richting de 2.700 euro per leerwerkplek uit te komen. Onlangs is bekend gemaakt dat een extra ophoging wordt doorgezet voor de schooljaren 2020-2021 en 2021-2022.

Extra budget op basis van SBI-code

Sinds de start van de coronapandemie is het nog lastiger voor studenten om een passende praktijkleerplaats te vinden. Hierom werd in september 2020 al aangekondigd dat het budget voor de regeling Praktijkleren werd opgehoogd, specifiek voor opleidingen in de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Ook in schooljaar 2020-2021 is er een budget beschikbaar voor deze sectoren van 10,6 miljoen euro. Ze zijn hard getroffen door de coronacrisis en door een uitbreiding van de subsidieregeling is het mogelijk om voldoende leerwerkplekken te blijven aanbieden.

Onlangs is bekend gemaakt dat de ophoging in Praktijkleren doorgezet wordt voor de schooljaren 2020-2021 en 2021-2022. Opleidingen bij bedrijven in de conjunctuurgevoelige sectoren zoals bij autobedrijven, in de bouw en in de detailhandel komen in aanmerking voor extra ondersteuning. Hier is in schooljaar 2020-2021 een budget beschikbaar van 15,8 miljoen euro.

Voor beide geldt dat het extra budget wordt toegekend op basis van de bekende SBI-code in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Aanvulling budget voor hbo sectoren

Voor de sectoren techniek en gezondheidszorg is voor het schooljaar 2020-2021 een extra budget van 6,7 miljoen euro vrijgemaakt.

Bedrijven die een leerplek aanbieden voor een duale- of een deeltijdse hbo opleiding, waarbij beroepsuitoefening een verplicht onderdeel van de opleiding vormt en welke valt onder sector techniek of gezondheidszorg, komen ook in aanmerking voor extra budget binnen de regeling Praktijkleren.

De toeslag voor een hbo leerplek wordt bepaald door de CHOHO code van de opleiding. In het CROHO kun je per onderwijsinstelling nagaan welke code een opleiding heeft. De CROHO code moet vallen in de onderdelen techniek en gezondheidszorg. Om deze toeslag aan te vragen hoef je niks te doen. Of de gerealiseerde leerwerkplek in aanmerking komt voor de toeslag, wordt bepaald op basis van deze CROHO code.

eHerkenning noodzakelijk bij aanvraag

Om een aanvraag in te kunnen dienen voor de subsidie Praktijkleren is vanaf 1 juli een eHerkenning op niveau 3 nodig. Als intermediair hebben wij deze erkenning reeds en kunnen wij zonder problemen de aanvraag voor jouw organisatie indienen.

Indien jouw organisatie gebruik maakt van onze dienstverlening voor de subsidieregeling Praktijkleren, zorgen wij er uiteraard voor dat de aanvraag voor de extra budgetten uiterlijk 16 september aanstaande in orde is.

Vragen?

OAZ houdt je op de hoogte van het laatste nieuws over de ontwikkelingen van de regeling Praktijkleren. Heb je vragen over de regeling of ben je benieuwd of  je in aanmerking komt voor de extra budgetten van de subsidie Praktijkleren?  Neem dan contact op met Suzie Rohling via info@oaz.nl of bel direct 088 5600 700.