Verwachte subsidiebedragen Praktijkleren 2023-2024

‘Hoe hoog zal de subsidie Praktijkleren 2023-2024 uitvallen voor mijn organisatie?’ Nu de aanvraag is ingediend, krijgen wij deze vraag regelmatig. Het exacte normbedrag per leerling blijft echter gissen tot het moment dat de beschikkingen op de mat vallen. Gelukkig spreekt het ministerie van OCW zich wel uit over de verdeling van de budgetten en verwachte subsidiebedragen per categorie.

Subsidieregeling Praktijkleren

Met de regeling Praktijkleren stimuleert de overheid werkgevers om meer praktijkleerplaatsen te realiseren. Het begeleiden van studenten kost tijd en geld, en daarom komt de subsidieregeling tegemoet in de kosten die je als werkgever maakt aan de begeleiding van een leerling of student. Erkende leerbedrijven kunnen jaarlijks subsidie aanvragen.

Verwachte subsidiebedragen

Op basis van het aantal ingediende aanvragen voor schooljaar 2023-2024 is een voorzichtige inschatting gemaakt van de subsidiebedragen per onderwijscategorie.

Totale budget Verwacht subsidiebedrag per student*
Vo-studenten € 1,1 miljoen € 2.700
Mbo-studenten € 255.584.000 Tussen de € 2.500 en € 2.600
Hbo-studenten € 4,7 miljoen Tussen de € 600 en € 700
Wo-studenten € 2,1 miljoen € 2.700

Figuur 1: Verwachte normbedragen Praktijkleren 2023-2024

* Dit bedrag is gebaseerd op een volledig schooljaar. Indien de student slechts een gedeelte van het schooljaar begeleiding heeft gehad, wordt dit bedrag naar rato verdeeld.

Definitieve beschikking

In december 2024 volgt meer duidelijkheid over de definitieve subsidiebedragen. Ook ontvang je dan de beschikking(en) en wordt de subsidie uitgekeerd. Zodra wij hierover meer duidelijkheid hebben, zullen we je hierover informeren.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van opleidingssubsidies? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.