Whk premiepercentages 2025

Onlangs zijn de premie en parameters van de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) voor 2025 gepubliceerd. Iets eerder dan normaal, dit is om werkgevers de tijd te geven een weloverwogen beslissing te maken aangaande de premies voor de WGA en de Ziektewet.

Verantwoordelijkheid werkgever voor sociale premies

Jaarlijks dragen alle werkgevers sociale premies af over het loon van hun medewerkers. Met deze premies verzekeren zij zich onder andere tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid van hun medewerkers. Het is ook, in plaats van deze sociale verzekering bij het UWV, mogelijk om zelf het risico bij ziekte te dragen. Door dit zogeheten eigenrisicodragerschap vervallen de sociale premies voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dit jaar geeft UWV eerder inzicht in de publieke premies dan voorheen. Hierdoor hebben werkgevers meer tijd om een keuze te maken voor het starten of beëindigen van het eigenrisicodragerschap. Werkgevers hebben hier tot 1 oktober de tijd voor.

Naast het bekendmaken van de nieuwe premies, zijn er ook een aantal maatregelen die onder andere invloed hebben op de vaststelling van de Whk. Het doel van deze maatregelen is de wachttijden voor sociaal- medische beoordelingen te verkorten. We hebben de maatregelen voor je op een rij gezet.

De 60-plus maatregel

In de afgelopen jaren was de vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling van kracht voor medewerkers van 60 jaar en ouder. Dit heeft in een snelle verwerking van de beoordeling geresulteerd. Ook heeft het ministerie van SZW besloten in deze periode de 60-plussers buiten de WGA-premiedifferentiatie te houden. Deze regeling stopt  op 31 december 2024, het ministerie heeft nog geen definitieve beslissing genomen over een eventuele verlenging van deze maatregelen. In de gepubliceerde premievaststelling is voorzichtigheidshalve uitgegaan van een scenario zonder verlenging.

De samenvoeging van het staartlastvermogen

Als een werkgever eigenrisicodrager (ERD) voor de WGA wordt, blijven de uitkeringen die ontstaan zijn voor de overstap naar ERD achter bij UWV. Deze zogenaamde staartlasten worden sinds 2017 uit de Whk betaald. In de Verzamelwet voor 2025 is door het ministerie van SZW opgenomen om binnen de Werkhervattingskas het staartlastvermogen samen te voegen met het reguliere WGA-vermogen.  In de premiestelling voor 2025 is al rekening gehouden met een samenvoeging van het staartlastvermogen met het reguliere WGA-vermogen binnen de Werkhervattingskas. Tot deze samenvoeging is ten tijde van de premievaststelling nog niet definitief besloten.

Praktisch beoordelen WIA

Op 1 juli 2024 is de tijdelijke maatregel WIA-beoordelingen (Praktisch beoordelen) ingegaan. Deze maatregel houdt in dat alleen op basis van wat mensen feitelijk verdienen een beoordeling wordt gedaan van de mate van hun arbeidsongeschiktheid. Tot voorkort werd ook een theoretische beoordeling uitgevoerd. Door deze achterwege te laten, zal er direct duidelijkheid zijn en zullen voorschotten minder aan de orde zijn. Deze maatregel zal naar verwachting tot meer nieuwe WIA-toekenningen leiden wat kan zorgen voor een hogere Whk-premie.

Doordat er regelmatig nieuwe maatregelen en wijzigingen zijn die onder andere invloed hebben op de Whk is het van belang om de beslissing Whk goed te controleren. OAZ is volledig op de hoogte van de herziene regels en voeren dit door in onze dienstverlening, zodat onze klanten optimaal blijven profiteren van de nieuwe regelingen. Ben jij ook op zoek naar hulp bij je gedifferentieerde premie Whk? Neem dan contact op met OAZ via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.