Wijziging deadlines Beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft onlangs bekendgemaakt dat de aankomende deadlines voor de Beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen zijn opgeschoven. Dit geldt zowel voor de verleningsbeschikking over subsidiejaar 2023 als de aankomende aanvraagperiode voor 2025.

De regeling Beschikbaarheidbijdrage

De Beschikbaarheidbijdrage medische vervolgopleidingen is een subsidieregeling waar zorgorganisaties aanspraak op kunnen maken wanneer er in de organisatie (medisch) specialisten worden opgeleid. De regeling heeft als doel om specifieke opleidingstrajecten te stimuleren waar sprake is van marktverstoring.

De vaststellingsbeschikking voor 2023

In de voorgaande jaren werd de Beschikbaarheidbijdrage over het afgelopen subsidiejaar in de zomer van het opvolgende jaar beschikt. Voor 2023 is dat de zomer van 2024. Wegens aanpassingen in de regelgeving is deze vaststelling vertraagd, dit is echter niet van invloed op de inhoud. De vaststellingsbeschikking voor 2023 wordt in oktober 2024 verwacht.

De verleningsaanvraag voor 2025

De beleidsregel voor de Beschikbaarheidbijdrage over het subsidiejaar 2025 wordt in september gepubliceerd, ook dit is wat later dan verwacht. Hiermee schuift ook de periode waarin een aanvraag kan worden gedaan op. Begin oktober 2024 stelt de NZa het aanvraagformulier voor de subsidie beschikbaar, dan wordt ook bekend tot wanneer aanvragen kunnen worden ingediend.

OAZ houdt de voortgang van deze subsidie en de vertraagde deadlines nauwlettend in de gaten. Zodra er meer bekend is over de verleningsaanvraag van 2025 informeren we je in onze nieuwsbrief.