Loonkostenvoordelen in 2025, alle wijzigingen op een rij

Er zijn de afgelopen jaren een hoop wijzigingen voor de Loonkostenvoordelen voorgesteld, aangekondigd en doorgevoerd. Om 2025 goed te beginnen, hebben wij alles nog eens voor je op een rijtje gezet.  

Loonkostenvoordeel (LKV) 

Het loonkostenvoordeel (LKV) volgens de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) is een jaarlijkse financiële tegemoetkoming voor werkgevers die medewerkers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aannemen. Denk hierbij aan medewerkers die vallen onder de banenafspraak, gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn of oudere medewerkers die opnieuw aan het werk gaan. 

Dit verandert er voor het Loonkostenvoordeel in 2025: 

  • Het ‘LKV oudere werknemer’ wordt gefaseerd afgeschaft 

Medewerkers die voor 1 januari 2024 in dienst zijn getreden hebben nog recht op het ‘LKV oudere werknemer’ met een looptijd van 3 jaar, voor medewerkers die na deze datum in dienst zijn getreden stopt dit voordeel uiterlijk 31 december 2025. 

  • LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer wordt verruimd 

Per 1 januari 2025 worden de voorwaarden rondom het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer verruimd. Je kunt dan als werkgever ook LKV krijgen als de medewerker zijn eigen werk helemaal of deels hervat of in een andere functie bij dezelfde werkgever voordat hij recht heeft op een WIA-uitkering.

  • LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden wordt vereenvoudigd 

Het ministerie van SZW is voornemens om de voorwaarden van het LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden ook te vereenvoudigen, per 1 januari 2026. Vanaf die datum zou het niet meer nodig zijn een doelgroepverklaring aan te vragen om het LKV te mogen registreren. Ook is het plan om de tegemoetkoming gedurende het volledige dienstverband door te laten lopen, in plaats van de maximale drie jaar die momenteel geldt. De plannen zijn echter nog niet definitief, het ministerie zal hier op een later moment op terugkomen. 

  • Recht op overname LKV na overname 

Tot slot een wijziging die in de loop van 2024 al werd doorgevoerd, maar waar je in het nieuwe jaar zeker wat extra aandacht voor mag hebben. De Hoge Raad heeft zich namelijk uitgesproken over het recht op LKV bij een overname of fusie. Voorheen ging dit recht niet mee naar de nieuwe organisatie, maar dit blijkt in strijd is met de Wet. Lees meer over LKV bij overname of fusie.

Lage-inkomensvoordeel (LIV) 

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is een tegemoetkoming voor werkgevers die medewerkers in dienst hebben met een laag loon. Het doel van deze regeling is het vergroten van de kans op een vaste baan voor deze medewerkers.  

Dit verandert er voor het Lage-inkomensvoordeel in 2025: 

  • Per 1 januari 2025 wordt het lage-inkomensvoordeel afgeschaft

Dit is in januari 2024 al voor het jeugd-LIV gedaan, het LIV volgt in deze plannen. Uit onderzoek is gebleken dat de regeling maar beperkt bijdraagt aan de kansen voor de doelgroep. De vrijgekomen middelen worden ingezet voor andere tegemoetkomingen voor deze doelgroep.

No-riskpolis 

De no-riskpolis is een looncompensatie die je als werkgever ontvangt bij ziekte van een medewerker.

Er zijn weliswaar geen wijzigingen voor 202 aangekondigd, maar wist je dat het in bepaalde gevallen rendabel is om de no-riskpolis met terugwerkende kracht te claimen? Onze specialist Elena legt uit wanneer dit het geval is.

De (lage) WW-premie 

De WW-premie is een belangrijk onderdeel van de werknemersverzekeringen, die werkgevers verplicht zijn te betalen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een hoog en een laag tarief. Onder bepaalde voorwaarden mag je als werkgever de lage WW-premie toepassen. 

Dit verandert er voor de (lage) WW-premie in 2025: 

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? 

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom loonkostenvoordelen. Heb je nog vragen over dit bericht? Neem dan contact om met een van onze specialisten via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.