De plannen voor het LKV en LIV worden doorgezet

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de afgelopen jaren al enkele wijzigingen aangekondigd voor het Loonkostenvoordeel (LKV) en Lage-inkomensvoordeel (LIV). Uit de Miljoenennota die afgelopen Prinsjesdag is gepresenteerd is gebleken dat het nieuwe kabinet heeft vastgehouden aan deze plannen. Graag zetten we het een en ander voor je op een rij.

Het Lage-Inkomensvoordeel definitief afgeschaft

Het LIV wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. Dit is in januari 2024 al voor het jeugd-LIV gedaan, het LIV volgt in deze plannen. Uit onderzoek is gebleken dat de regeling maar beperkt bijdraagt aan de kansen voor de doelgroep. De vrijgekomen middelen worden ingezet voor andere tegemoetkomingen voor deze doelgroep.

LKV oudere werknemer gefaseerd afgeschaft

Het ‘LKV oudere werknemer’ wordt gefaseerd afgeschaft. Medewerkers die voor 1 januari 2024 in dienst zijn getreden hebben nog recht op het ‘LKV oudere werknemer’, voor medewerkers die na deze datum in dienst zijn getreden stopt dit voordeel uiterlijk 31 december 2025. Hiermee ontvangen zij niet de volledige drie jaar. Het voordeel per verloond uur wordt per 1 januari 2025 ook verlaagd, van 3,05 euro naar 1,35 euro per uur.

LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer verruimd

Per 1 januari 2025 is het ministerie van SZW voornemens om de voorwaarden rondom het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer te verruimen. Er is in het regeerakkoord en de miljoenennota nog niet bekend gemaakt in welke vorm dit gaat gebeuren.

LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden

Het ministerie van SZW is voornemens om de voorwaarden van het LKV banenafspraak en scholingsbelemmerden ook te vereenvoudigen, per 1 januari 2026. Vanaf die datum zou het niet meer nodig zijn een doelgroepverklaring aan te vragen om het LKV te mogen registreren. Ook is het plan om de tegemoetkoming gedurende het volledige dienstverband door te laten lopen, in plaats van de maximale drie jaar die momenteel geldt. De plannen zijn echter nog niet definitief, het ministerie zal hier op een later moment op terugkomen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het LKV? Hou dan onze nieuwsbrief goed in de gaten. Heb je concrete vragen? Bel ons dan gerust op nummer 088 5600 700.