Gevolgen werkgever bij WIA instroom

Na twee jaar ziekteverzuim komt een werknemer bij het UWV voor een WIA keuring. Voor jou als werkgever komt op dat moment wellicht een einde aan het doorbetalen van het loon maar niet aan de kosten. Sterker nog, als de werknemer na twee jaar ziekte in de WGA komt is een publiek verzekerde werkgever nog maximaal 10 jaar lang financieel verantwoordelijk voor de uitkeringslast van deze werknemer.

Consequenties voor jou als werkgever bij WIA/WGA werknemer

Per WGA categorie tref je hieronder wat de consequenties kunnen zijn voor jouw organisatie:

 • WGA <35%
  Jouw werknemer ontvangt geen uitkering. Dit betekent dat de eventuele WGA-lasten niet aan uw organisatie worden doorbelast. Indien de werknemer gedeeltelijk weer aan de slag gaat in zijn oude werkzaamheden (geen nieuwe arbeidsovereenkomst) en de werknemer valt binnen 5 jaar uit met dezelfde klachten, kan er een ophoging WGA plaatsvinden. Deze ophoging wordt dan wel aan de werkgever doorbelast.
 • WGA 35-80%
  De werknemer ontvangt een uitkering. De kosten van de uitkering worden twee jaar later voor maximaal 10 jaar via de WGA gedifferentieerde premie bij werkgever in rekening gebracht.
 • WGA 80-100%
  De werknemer ontvangt een uitkering. De kosten van de uitkering zie je twee jaar later en met een maximum van 10 jaar via de WGA gedifferentieerde premie terug.
 • IVA 80-100%
  De werknemer ontvangt een uitkering. De kosten van de uitkering worden niet bij jouw organisatie werkgever in rekening gebracht.

Om zicht te krijgen welke regeling op de werknemer van toepassing is, is het raadzaam om te inventariseren welke werknemers bij jou in dienst een WAO of WIA uitkering hebben en per wanneer die is ingegaan. Jij kan veel geld besparen door een goede administratie op te zetten en te beheren en daarbij de juiste actie op het juiste moment naar het UWV en de Belastingdienst te nemen.

Voorkom onterechte financiële lasten

Door optimaal gebruik te maken van bezwaar- en beroepsmogelijkheden voorkom je dat er uitkeringen te lang of onterecht toegerekend worden. Op die manier betaal je de laagst mogelijke premie en kunnen forse besparingen gerealiseerd worden.

OAZ ondersteunt met WGA Management haar klanten al jaren bij het duurzaam verlagen van WGA-lasten. Deze ondersteuning wordt volledig (ook de inzet van de arts-gemachtigde) aangeboden op basis van no-cure-no-pay.

Ben jij benieuwd hoe óók jij fors kunt besparen op de WGA-lasten? Neem dan contact op met jouw Accountmanager of Joey Burggraeve via info@oaz.nl of bel direct 088-5600700.