Gedifferentieerde premie Whk 2019: Bent u er klaar voor?

Iedere werkgever ontvangt rond 1 december weer een beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk 2019). Op deze beschikking staat een percentage welke u over uw premieloon dient af te dragen. Maar waarom is het nu zo belangrijk dat u deze beschikking controleert?

Ieder jaar is het een terugkerend feit dat slechts één op de drie beschikkingen correct zijn berekend door de Belastingdienst. De specificatie van de uitkeringslasten staan helaas niet op de beschikking. Het is dus aan u om alle oude dossiers te doorlopen en uit te rekenen of het bedrag klopt. Maar waar moet u op letten bij de controle Whk 2019?

De drie meest gemaakte fouten van de Belastingdienst en UWV zijn:

1. De uitkering mag überhaupt niet worden doorbelast;
2. Er blijkt een te hoge uitkering te worden doorbelast;
3. De uitkering wordt te lang doorbelast.

Het controleren van de beschikking lijkt eenvoudig, maar alle werkzaamheden rondom de Whk blijkt in de praktijk een tijdrovende en foutgevoelige klus te zijn.

Hoe zat het ook al weer met die ene collega die al meer dan vier jaar niet op kantoor is geweest? Hoe is dat dossier destijds verlopen?

De afdeling HR en Financiën moeten samen in alle oude dossiers op zoek naar documentatie. Dit doen zij om te achterhalen of de doorbelaste uitkering al dan niet klopt. In de praktijk blijkt dit tijdrovend te zijn. De benodigde stukken zijn namelijk vaak gedurende de jaren over meerdere afdelingen en administraties verspreid. Daarnaast is de berekening vrij complex. Zo dient er bijvoorbeeld rekening gehouden te worden met kosten die het UWV additioneel oplegt.

Wat als de beschikking Whk 2019 niet klopt?

Stel dat uw beschikking niet klopt, dan is het de moeite om bezwaar te maken! Een gemiddelde premielast van een ex-werknemer kan namelijk al snel oplopen tot €250.000. Tijdig bezwaar maken is dus van belang, maar hoe pakt u dat aan in die korte bezwaartermijn?

Bezwaar maken bij de Belastingdienst blijkt vaak een grote opgave. Er zijn tal van uitzonderingen, wetswijzigingen en procedures die het traject complex maken. OAZ subsidieadvies heeft veel ervaring met deze Whk-trajecten. Daarnaast is de Whk aan verandering onderhevig. Het is belangrijk om deze verandering bij te houden en hierop te anticiperen. Wij houden deze veranderingen nauwlettend voor u in de gaten. Hierdoor kunnen wij werk rondom de Whk uit handen nemen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de gedifferentieerde premie Whk? Lees dan onze whitepaper!
Of neem contact met ons op. Stuur een mail naar info@oaz.nl of bel 088-5600700. Wij helpen je graag met vragen omtrent de Whk.