Praktijkleren tijdens Prinsjesdag op het programma voor de komende jaren
De subsidieregeling Praktijkleren is onlangs verlengd met vijf jaar, tot en met schooljaar 2027-2028. Voor de regeling Praktijkleren in de derde leerweg is de doelgroep onlangs verruimd en volgt begin november hiervoor een nieuw aanvraagmoment. Ook de komende jaren staan beide regelingen op het programma van het kabinet, zo is terug te lezen in de Prinsjesdagstukken van 2024. Graag zetten we de plannen voor je uiteen.
Budget Praktijkleren in de derde leerweg
Op dinsdag 17 september 2024 publiceerden de ministeries hun plannen en begrotingen voor het komende jaar. Net als in 2024 stelt het ministerie van OCW in 2025 een budget van 4 miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg.
Het eerstvolgende aanvraagtijdvak opent op maandag 4 november 2024. Het is nog niet bekend wanneer je subsidie kunt aanvragen in 2025. Door de recent aangekondigde verruiming van de doelgroep voor Praktijkleren in de derde leerweg, komen wellicht ook jouw medewerkers in aanmerking voor subsidie.
Extra impuls Praktijkleren voor klimaat- en energietransitie
Het kabinet geeft een extra impuls aan het bieden van praktijkleerplaatsen voor beroepen die nodig zijn bij de klimaat- en energietransitie. Voor deze opleidingen komt, bovenop het reguliere subsidiebedrag van 2.700 euro, een aanvulling. Deze is afhankelijk van het totaal aantal aanvragen waarover het budget verdeeld wordt. Er wordt 7 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Meerjarenprogramma 2025 klimaatfonds. Deze aanvulling geldt vooralsnog enkel voor het schooljaar 2025-2026.
Ook Praktijkleren voor Caribisch Nederland
Goed nieuws voor leerbedrijven in Caribisch Nederland! Het ministerie van OCW geeft aan voornemens te zijn om de subsidie vanaf schooljaar 2025-2026 ook open te stellen voor Caribisch Nederland. Voorlopig blijft het echter bij een voorstel, hier is tot nu nog niet definitief over besloten.
Subsidie BBL-leerplekken
De regeling Praktijkleren moet werkgevers stimuleren om BBL-leerplekken aan te bieden en studenten te begeleiden. Jaarlijks kunnen zij daarvoor een tegemoetkoming ontvangen van maximaal 2.700 euro per leerling.
Het ministerie van OCW kondigt in de Prinsjesdagstukken aan te gaan bezuinigen op de subsidieregeling Praktijkleren. Momenteel is er in totaal 270 miljoen euro beschikbaar. Volgens de nieuwe plannen zou het budget vanaf 2026 geleidelijk verlaagd worden.
Het daadwerkelijke subsidiebedrag per leerling is onder andere afhankelijk van het aantal aanvragen waarover het budget verdeeld moet worden. Met uitzondering van de coronajaren waarin extra budget werd toegevoegd, lag dit bedrag eigenlijk altijd al lager dan 2.700 euro. De kans dat dit bedrag daalt door deze bezuinigingen is aannemelijk.
Doelgroep Praktijkleren in beeld?
Wil jij zeker weten dat je alle medewerkers die in aanmerking komen voor de Praktijkleren subsidie in beeld hebt? Onze specialisten zijn op de hoogte van alle geldende voorwaarden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor ondersteuning? Neem dan contact op via info@oaz.nl of 088 5600 700.