Uitstel betaling Stagefonds schooljaar 2019/2020

Heb je als zorginstelling voor het schooljaar 2019/2020 een aanvraag Stagefonds ingediend? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontvangen over het uitstel van de beslissingstermijn voor Stagefonds. In dit artikel lichten we de belangrijkste punten uit de brief toe.

Beslissing en uitkering Stagefonds en zorgbonus

Tot 1 oktober kon je als werkgever in de zorg een aanvraag indienen om gebruik te maken van de subsidieregeling Stagefonds. Ieder jaar vindt de uitkering van Stagefonds plaats in december, vlak na ontvangst van de beschikking over het voorgaande schooljaar. Voor het schooljaar 2019/2020 is de beslissings- en betalingstermijn echter uitgesteld, zo blijkt uit de brief van het ministerie van VWS.

Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor de uitvoering van de subsidieregeling Stagefonds. Ook is het ministerie dit jaar verantwoordelijk voor de uitkering van de eenmalige zorgbonus. Deze bonus is bedoeld voor alle (zorg)professionals die zich extra hebben ingezet voor patiënten, en direct of indirect het effect van Covid-19 hebben ondervonden.

Dit najaar zou het ministerie van VWS de verantwoordelijkheid dragen voor zowel de uitbetaling van de zorgbonus, als de uitkering van de subsidie Stagefonds. Door de combinatie van deze regelingen met een groot aantal aanvragers is het niet haalbaar om aan de standaard beslissingstermijn van Stagefonds te voldoen. Het ministerie van VWS heeft er voor schooljaar 2019/2020 daarom voor gekozen om de beslissingstermijn met 13 weken te verlengen.

Brief uitstel van betaling Stagefonds

Het uitstel van de beslissing en betaling voor Stagefonds kan voor zorginstellingen een financiële impact hebben. In de brief van het ministerie van VWS zijn belangrijke punten aangekaart die van toepassing zijn op het afronden van de regeling voor het schooljaar 2019/2020.

De belangrijkste punten uit de brief:

  • De beschikking van Stagefonds voor het schooljaar 2019/2020 volgt uiterlijk 31 maart 2021.
  • De uitbetaling van Stagefonds 2019/2020 volgt na de beschikking. Deze uitbetaling is naar verwachting in het voorjaar van 2021, een datum is nog niet toegezegd.
  • Het totale budget voor de schooljaren 2019/2020 en 2020/2021 blijft hetzelfde. Voor ieder van deze schooljaren is een budget van 112 miljoen beschikbaar.
  • De verlate uitbetaling is een uitzondering die in de wet is aangepast, deze is éénmalig. Voor het schooljaar 2020/2021 vindt uitbetaling plaats volgens de ‘oude situatie’, en dus na ontvangst van de beschikking in december.

Met het uitstel van de beslissing en betaling van Stagefonds, is ook de bekendmaking van de normbedragen voor 2019/2020 uitgesteld. Een definitieve datum hiervoor is nog niet bekend, maar het ministerie heeft bevestigd dat ook deze uiterlijk 31 maart 2021 bekend worden gemaakt.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze Specialist Stagefonds Gina Bart via info@oaz.nl of bel 088 5600 700.