Wat is SROI: Social return on investment?

Als je als werkgever een opdracht krijgt van de gemeente, de provincie of het Rijk, dan kunnen er sociale voorwaarden (SROI ofwel social return on investment) worden gesteld. Het wisselt per gemeente wie er onder de “social return doelgroep” valt. Het gaat in ieder geval om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft het vaak betrekking op het aannemen van bepaalde doelgroepen uit een uitkeringssituatie of leer- of stagebanen. Vaak omvat de social return verplichting 5% van de opdrachtsom die in de projectperiode verantwoord dient te worden. In veel gevallen wordt er gewerkt met een vorm van bouwblokken waarbij een fulltime dienstverband een maximale waarde vertegenwoordigd.

Invulling verplichtingen SROI

Op basis van de bouwblokken kun je de invulling bepalen. Iedere gemeente kan andere eisen stellen aan de invulling of koppelt andere waarden aan de doelgroepen. Het is dus van belang om bij een aanbesteding na te gaan welke eisen worden gesteld, hoe deze in te vullen zijn en hoe dit geregistreerd dient te worden.

In de praktijk blijkt dat veel organisaties het lastig vinden om de juiste doelgroep te bepalen. Daarnaast is het vaak onduidelijk aan welke eisen je als werkgever moet voldoen.

Meer informatie?

OAZ heeft de kennis en expertise in huis om jou hierbij te ondersteunen. Met onze hulp weet je precies waar je aan toe bent en ben je verzekerd van een juiste en complete administratie en doelgroep. Wil je meer informatie over de SROI? Neem contact met jouw Accountmanager of Joey Burggraeve via info@oaz.nl of bel direct 088-5600700.